22:03 21.09.2017

Президент Румунії скасував свій візит в Україну через закон про освіту

3 хв читати
Президент Румунії скасував свій візит в Україну через закон про освіту

Президент Румунії Клаус Йоганніс скасував запланований на жовтень поточного року візит в Україну в зв'язку з прийняттям Верховною Радою Закону про освіту, який, за його словами, суперечить взаємним благим намірам і різко обмежує доступ меншин до освіти їхньою рідною мовою, повідомляє румунське видання Agerpres.

"Дізнавшись про цей Закон, я скасував свій візит в Україну, і я також скасував прийом голови парламенту, який призначив мені зустріч на кінець вересня, таким чином я відправив надзвичайно потужний дипломатичний сигнал. Президентський візит - дуже сильний сигнал", - сказав К. Йоганніс в четвер.

За його словами, прийнятий в Україні Закон про освіту суперечить взаємним благим намірам обох країн. "Я запланував візит в Україну на жовтень цього року, візит, який я готував в кілька етапів разом з президентом Порошенко. Останній раунд переговорів відбувся під час зустрічі НАТО в Брюсселі. Мене дуже неприємно здивував перебіг подій в парламенті України, коли, нічого не повідомляючи своїм партнерам, - а ми партнери України - був прийнятий закон, який, на наш погляд, суперечить нашим взаємним добрим намірам. Річ у тім, що цей закон, якщо він буде прийнятий, різко обмежить доступ меншин до навчання їхньою рідною мовою, і нам це дуже прикро. В Україні проживає багато румунів", - заявив глава румунської держави.

К.Йоганніс уточнив, що він разом з П.Порошенком мав відвідати Буковину, де проживають багато румун України.

"Цей закон прийнятий не вчасно, і взагалі критерій викликає багато питань", - додав глава держави.

Він зазначив, що зустрів президента України Петра Порошенка в коридорах НАТО під час їх візиту в США і розповів йому про скасування візиту.

"Ми привітали один одного і я коротко розповів йому про свою позицію щодо цього питання. Я сказав йому, що не буду планувати цей візит до тих пір, поки не буде досягнутий прогрес з цим законом про освіту, і що я неприємно здивований цими змінами, враховуючи, що у нього було дуже відкрите ставлення, принаймні до мене, в питанні румунів в Україні. Я також передав свою позицію дипломатичними каналами і ще, безпосередньо, президенту Порошенко. Він пішов досить стурбованим, і, я сподіваюся, нам вдасться знайти критерії, які дозволять румунам в Україні, в кінцевому рахунку, продовжити освіту румунською мовою", - підсумував К.Йоханніс.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада прийняла Закон про освіту, який починає освітню реформу в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА