12:12 22.09.2017

Популярність російських ЗМІ в Україні знизилася, проте довіра до них дещо зросла

3 хв читати
Популярність російських ЗМІ в Україні знизилася, проте довіра до них дещо зросла

Популярність російських ЗМІ в Україні за підсумками 2017 року знизилася порівняно з 2016 роком, проте довіра до них дещо зросла, свідчать дані національного опитування "Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ в Україні", проведеного InMind за підтримки проекту USAID "У-Медіа", що його реалізує міжнародна організація Internews.

Так, довіра до російського телебачення в 2017 році зросла до 6% з 3% у 2016 році, до інтернет-ресурсів - до 10% з 7%, друкованих ЗМІ та радіо - до 6% з 2%.

Довіра до загальнонаціональних і регіональних ЗМІ значно перевищує показник довіри до російських, проте цього року цей показник дещо знизився. Так, довіра до загальнонаціонального ТБ знизилася до 54% з 58%, до інтернет-ресурсів - до 48% з 52%, до друкованих ЗМІ - до 28% з 31%, до радіо - до 33% з 36%.

У розрізі популярності загальнонаціональні телеканали в 2015-2017 рр. утримують стабільний показник у 90%. Популярність російських телеканалів у 2017 році знизилася до 5% з 7% порівняно з 2016 роком. Популярність інтернет-видань у загальнонаціональному розрізі знизилася на 1 п. п. - до 90%, друкованих ЗМІ - на 5 п. п., до 50%, тоді як радіо - зросла на 3 п. п., до 93%.

Популярність російського інтернет-сегмента в Україні знизилася на 2 п. п. - до 12%, радіо - на 3 п. п. - до 1%, друкованих ЗМІ - на 2 п. п., до 1%.

"Більшість опитаного населення отримує новини з українських ЗМІ. При цьому українське телебачення, хоч і залишається найчастіше використовуваним ЗМІ для отримання новин, продовжує втрачати позиції. За рік частка тих, хто користується ним бодай раз на тиждень, зменшилася до 73% з 80%", - наголошується в дослідженні.

Крім того, за останній рік спостерігається тенденція до зниження задоволеності національними інтернет-ЗМІ. Це стосується оперативності інформації, повноти матеріалу, його об'єктивності й достовірності.

Інтернет-сайти сприймаються як обов'язкове джерело серед більшості груп медіа-споживачів незалежно від віку та регіону проживання. Серед національних сайтів лідирують Censor.net, pravda.com.ua, Korrespondent.net

У розрізі соцмереж найчастіше для ознайомлення з новинами в Україні використовується соціальна мережа Facebook. Вона важлива, насамперед, для наймолодшої цільової аудиторії.

"Перевага соцмереж: можна не тільки ознайомитися з новинами, а й відстежувати реакцію громадськості на них (читати коментарі та роздуми, залишати власні відгуки)", - наголошується в дослідженні.

Російські мережі "Вконтакте", "Одноклассники" сприймаються переважно як джерело інформації за інтересами (зручний доступ до музики та тематичних груп - хобі, професія, навчання тощо) або як ресурс для спілкування.

Twitter дещо зручніший для відстеження стрічки конкретних відомих персоналій, але загалом дублює функції Facebook.

У рейтингу загальнонаціональних ЗМІ в розрізі телебачення лідирують телеканали "1+1", "Інтер" та СТБ; веб-портали - "Українська правда", "Кореспондент", "1+1"; друковані ЗМІ - "Сегодня", "Вести", "АиФ-Украина"; радіо - "Хіт ФМ", "Люкс ФМ", "Шансон".

У рейтингу російських каналів в Україні лідирують "РТР-Планета", "Первый канал", "Россия 24"; веб-порталів - "Lenta.ru", "РБК", "Vesti.ru".

У користуванні соцмережами зростання демонструє лише Facebook, користування іншими мережами знижується.

Опитування проводилося у три хвилі - в травні-червні 2015 року, 2016 і 2017 рр. Вибірка становила 4,048 тис. інтерв'ю в хвилю, з яких по 300 інтерв'ю у 12 областях - Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській і Херсонській.

Географія дослідження - Україна, міста 50 тис. +, крім Криму та зони так званих ЛНР і ДНР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА