12:36 26.09.2017

Наразі відсутні підстави для підвищення облікової ставки - заступник голови НБУ

2 хв читати
Наразі відсутні підстави для підвищення облікової ставки - заступник голови НБУ

Фундаментальний тиск на ціни залишається помірним, тому наразі відсутні підстави для підвищення облікової ставки, вважає заступник голови правління Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб.

"Ми бачимо, що базова інфляція залишається порівняно стабільною... Це свідчить про те, що фундаментальний тиск на ціни є помірним... Тобто наразі немає підстав для підвищення облікової ставки", - сказав він у бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Заступник голови НБУ пояснив, що прискорення інфляції, яке спостерігається наразі, пов'язане зі зростанням цін на чотири товарні групи: тютюн, овочі, м'ясо та молочні продукти. При цьому їх подорожчання зумовлене тимчасовими чинниками, такими як погода, проблеми з дистрибуцією, підвищення акцизів і зростання експорту м'ясо-молочних продуктів.

"Практика і теорія інфляційного таргетування свідчать про те, що центральний банк має реагувати на фундаментальні чинники - зміну інфляційних очікувань, попиту в економіці тощо", - зазначив Д.Сологуб.

Відсутність фундаментального тиску, за його словами, підтверджують також опитування НБУ населення, банкірів, бізнесу та професійних аналітиків.

"Згідно з останніми опитуваннями очікування щодо інфляції перебували в діапазоні від 7% до 11%, у всіх чотирьох групах. Тобто вони досить близькі до очікувань НБУ", - констатував він.

Крім цього, додав заступник голови НБУ, найближчим часом очікується певне уповільнення темпів зростання цін, і якщо ситуація поліпшуватиметься, Нацбанк готовий і надалі пом'якшувати політику.

Як повідомлялося, Нацбанк України в середині вересня погіршив прогноз інфляції на 2017 рік. Водночас центробанк поки що не називає новий прогноз зростання споживчих цін поточного року, його буде оприлюднено наприкінці жовтня.

Повний текст бліц-інтерв'ю Д.Сологуба буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА