15:52 26.09.2017

Київ вимагає від РФ гарантувати безпеку СММ ОБСЄ в ОРДЛО

2 хв читати
Київ вимагає від РФ гарантувати безпеку СММ ОБСЄ в ОРДЛО

Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації невідкладно забезпечити повну безпеку персоналу, об'єктів і майна Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ) на тимчасово окупованій території Донбасу.

"Міністерство закордонних справ України вкрай занепокоєне інформацією про зняття 24 вересня 2017 Російською Федерацією і підконтрольними їй бойовиками незаконних збройних формувань, що діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО), охорони з об'єктів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ)" - зазначено в заяві МЗС України, поширеній прес-службою відомства у вівторок.

У Києві розглядають таке рішення Москви не інакше, як продовження свідомої практики залякування спостерігачів Місії.

"Без сумніву, ці цілеспрямовані кроки покликані, серед іншого, створити додаткові штучні аргументи на користь запропонованої Росією і не підтриманої Україною та її міжнародними партнерами ініціативи щодо розміщення миротворчих сил ООН виключно з метою захисту персоналу СММ ОБСЄ уздовж лінії розмежування" - зазначено в заяві.

У МЗС наголошують, що гарантування безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ під час виконання певного мандата Місії завдань залишаються одним із головних зобов'язань у контексті імплементації Мінських угод, підпис під яким поставила також і Російська Федерація як сторона конфлікту.

"Вимагаємо від Російської Федерації невідкладно вжити вичерпних заходів для повної безпеки персоналу, об'єктів і майна СММ ОБСЄ на тимчасово окупованій території ОРДЛО, а також надати місії повний і безперешкодний доступ до всіх районах, тимчасово непідконтрольних уряду України, зокрема й усю неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону", - зазначено в заяві МЗС.

Раніше цього ж дня українська сторона Спільного центру з контролю і координації (СЦКК) повідомила, що представники ОРДО припинили охорону передової патрульної бази СММ ОБСЄ в Горлівці (непідконтрольна українській владі), і з огляду на події закликає російську сторону СЦКК сприяти діяльності спецмісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА