11:53 27.09.2017

Закон "Про освіту" опублікований в "Голосі України" і набуде чинності 28 вересня

2 хв читати
Закон "Про освіту" опублікований в "Голосі України" і набуде чинності 28 вересня

Закон "Про освіту" опубліковано у виданні Верховної Ради "Голос України".

Закон опублікований у №178-179 від 27 вересня. Згідно з перехідними положеннями до закону, ухваленого ВР 5 вересня, він набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім деяких положень.

Закон передбачає підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до трьох мінімальних заробітних плат, яке набуває чинності з 2018 року, а реалізовуватися має поетапно до 2023 року, проте Кабінету Міністрів доручено передбачити щорічне підвищення посадового окладу педагога найнижчої кваліфікації до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних пропорційно зростанню доходів державного бюджету.

Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право навчання рідною мовою разом з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

При цьому представники нацменшин, які розпочали навчання в школі до 2018 року, продовжують здобувати освіту за старими нормами, з поступовим збільшенням кількості предметів українською мовою.

Закон передбачає, що повна середня освіта триватиме 12 років і складатиметься з початкової освіти тривалістю чотири роки, базової середньої освіти тривалістю п’ять років, яку здобувають у гімназії, та профільної середньої освіти тривалістю три роки, яку здобувають у ліцеї або закладах професійної освіти. Навчання в школі діти можуть розпочинати в 6 або 7 років (окрім дітей з особливими освітніми потребами).

Результати навчання учнів після завершення кожного з рівнів освіти оцінюються шляхом державної підсумкової атестації, яка може здійснюватися у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання, а для учнів молодшої школи здійснюється лише з метою моніторингу.

Профільна середня освіта (старші класи школи) може бути двох напрямів - загальноосвітнього та професійного.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти - 1 вересня 2027 року.

Закон встановлює необхідність забезпечити фінансування освіти з держбюджету, місцевих бюджетів і джерел, не заборонених законом, у розмірі 7% ВВП.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ Угорщини заявило 26 вересня про намір країни блокувати зближення України та ЄС з огляду на закон про освіту.

25 вересня президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА