16:34 02.10.2017

У РФ за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків, засуджено близько 1 тис. українців

3 хв читати
У РФ за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків, засуджено близько 1 тис. українців

Близько тисячі українців, що стали жертвами торгівлі людьми, засуджені в РФ за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків. Цього року 73 українці у рамках конвенції про передачу засуджених були повернені на батьківщину для відбування покарання, повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов.

У понеділок під час зустрічі з родичами українців, що стали в Росії жертвами торгівлі людьми і засуджених або притягнутих до кримінальної відповідальності в РФ за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків, заступник міністра нагадав, що за цим фактом Національна поліція України розслідує кримінальне провадження. За його словами, людей залучали до роботи в РФ під виглядом кур'єрів, потім виявлялося, що вони були залучені в торгівлю та поширення наркотиків.

"Точна кількість жертв, які стали жертвами торгівлі людьми, невідома, тому що постійно з'являються повідомлення про нові справи. Водночас уже відомо, що це близько тисячі українських громадян, які засуджені в РФ", - уточнив він.

С.Петухов зазначив, що такі дії з російського боку - "частина великої кампанії в РФ". "Вони начебто борються з оборотом наркотичних засобів... є випадки, коли підкидають наркотики... у разі такої підозри і розслідування таких справ російські суди майже автоматично ухвалюють обвинувальні вироки. Терміни, які отримують українські громадяни, дуже великі... в середньому - десять років позбавлення волі", - розповів заступник міністра.

За його словами, останнім часом Мін’юст отримує велику кількість звернень українців, засуджених у РФ, із проханням повернутися на батьківщину. У 2014 році, за даними С.Петухова, таких звернень було 35, у 2015-му - 106, у 2016-му - 137, а від початку поточного року таких звернень уже 314.

Він розповів, що для процедури передачі засуджених за конвенцією для відбування покарання на батьківщині потрібна заява засудженого, відповідна перевірка можливості видачі російською стороною і за відсутності відмови - переведення в Україну для відбування покарання.

С.Петухов зазначив, що ця процедура досить тривала в часі, і Мін’юст докладає всіх зусиль для прискорення цього процесу. При цьому заступник міністра зазначив, що за конвенцією засуджені мають відбувати покарання на батьківщині у форматі ухваленого судом рішення, перегляд можливий лише за появи нововиявлених обставин.

Він додав, що у близько третині звернень російська сторона відмовляє у видачі Україні засуджених для відбуття покарання.

За його словами, в 2014 році було видано 45 засуджених, у 2015 році - 25 осіб, у 2016-му - 44 людини і в 2017 році було передано Україні для відбування покарання 73 людини.

Заступник міністра також нагадав, що Міністерство закордонних справ України неодноразово попереджало про можливість для українців у разі виїзду до РФ бути втягнутими в торгівлю людьми, бути звинуваченими в сепаратизмі, тероризмі.

"Можу також ще раз закликати не їхати до РФ за оголошеннями про роботу кур'єром. Часто це може бути пасткою, залученням до незаконної діяльності", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА