19:49 07.10.2017

У Болграді Одеської області відкрили пам'ятник генералу Івану Інзову

1 хв читати

Пам'ятник засновникові Болграда, голові Комітету з питань іноземних колоністів південної Росії, генералу Івану Інзову (1768-1845), відкрили в суботу в Болграді Одеської області.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", пам'ятник встановлено навпроти головного входу до Болградського Спасо-Преображенського собору в центрі міста. Він був виготовлений одеським скульптором, народним художником України Олександром Токаревим.

Відновлений пам'ятник є копією пам'ятника І.Інзову, який був встановлений в Болграді в 1911 році, а потім демонтований і вивезений румунською владою. Бронзовий бюст був відновлений за портретом Івана Інзова і стародавнім фотографіям пам'ятника.

І.Інзов допоміг переселитися в Бессарабію значній кількості болгар і гагаузів, у т.ч. тих, які втекли з рідних країв під час війни з Туреччиною. За різними даними, допомогу тоді отримали до 20 тис. сімей. У 1821 році він заснував місто Болград.

Після цього І.Інзов деякий час працював в Одесі, де і помер. Дізнавшись про смерть генерала, болгари попросили дозвіл перевезти прах покійного з Одеси на Болградське кладовище. І отримавши його, несли труну на плечах до Болграда.

У 2015 році І.Інзов посмертно став першим почесним громадянином Болграда.

Ініціатива відновлення пам'ятника належить громадській організації "Фонд імені І.М. Інзова" і народному депутату України Антону Кіссе.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА