11:24 09.10.2017

ФСБ завербувала українського гастарбайтера для збирання інформації про засоби захисту держкордону України

2 хв читати
ФСБ завербувала українського гастарбайтера для збирання інформації про засоби захисту держкордону України

 Працівники Служби безпеки України виявили спробу вербування спецслужбами Росії жителя Чернігівської області з метою отримання інформації про засоби захисту державного кордону України.

Як повідомляє в понеділок прес-центр СБУ, правоохоронці встановили, що українець нелегально працював у Росії й потрапив у поле зору спецслужб РФ, які тиском і погрозами змусили чоловіка погодитися на співпрацю.

"Погрожуючи кримінальним переслідуванням за нелегальне працевлаштування, представники ФСБ змусили заробітчанина повернутися в Україну та зібрати інформацію про кількість особового складу і техніки українських військових підрозділів у прикордонних із Росією районах. Чоловік також мав надати відомості про засоби захисту державного кордону України, розміщення військових об'єктів та конфіденційні дані співробітників українських правоохоронних органів", - йдеться в повідомленні.

Після виконання завдання українець мав прибути до РФ і передати інформацію своїм "кураторам".

"Повернувшись в Україну, чернігівець одразу зв'язався зі співробітниками СБУ і надав свідчення стосовно обставин вербування іноземними спецслужбами та поставлених перед ним завдань", - йдеться в повідомленні.

Згідно зі ст.111 Кримінального кодексу України державна зрада карається позбавленням волі терміном до 15 років. Однак, як зазначили в СБУ, враховуючи, що житель Чернігівської області не виконав злочинного завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок із ними та отримане завдання, суд задовольнив клопотання органів слідства і звільнив його від кримінальної відповідальності.

"Служба безпеки України закликає українців утриматися від візитів до Росії, адже факти вербування наших громадян російськими спецслужбами стають масовими", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА