16:53 10.10.2017

Президентом ПАРЄ обрано Стеллу Кіріакідес

3 хв читати
Президентом ПАРЄ обрано Стеллу Кіріакідес

Президентом Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обрано представницю парламенту Кіпру Стеллу Кіріакідес, яку в третьому турі підтримали 132 членів ПАРЄ, повідомила перший заступник голови Верховної Ради, член української делегації Ірина Геращенко.

"З третього туру, нарешті, обрано президента ПАРЄ. Ним обрано Стеллу Кіріакідес, яку в третьому турі підтримали 132 членів ПАРЄ. В останньому турі голосування взяли участь 217 делегатів, Один бюлетень було зіпсовано, 84 підтримали Зінгеріс, 132 проголосували за пані Кіріакідес", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

 

Вона зазначила, що президентство С.Кіріакідес в ПАРЄ буде найкоротшим - до січня 2018 року.

"Пані Кіріакідес - член парламенту Кіпру, вона від групи ЕПП (англ. EPP, European People's Party; рос. Європейська народна партія - ІФ), але, по суті, виступила самовисуванкj., тому що група ЕПП більшістю голосів підтримала Еммануеля Зінгеріс. Чи не вперше було порушено квотний принцип, вибори перетворилися не на формальність, а на реальне голосування. Перемогла пані Кіріакідес", - написала І.Геращенко.

Пізніше в це день перший віце-спікер українського парламенту написала в Фейсбук, що українська делегація готова активно працювати для повернення довіри до ПАРЄ і підтримати в цьому нового президента С.Кіріакідес.

"У своїй першій промові пані президент заявила, що її пріоритет - і вона на ньому зосередиться - це боротьба з корупцією. На нашу думку, це актуальна тема в контексті політичної корупції, яку розвела РФ у всіх міжнародних інституціях. Ми також вважаємо, що в центрі уваги повинні залишатися інші ключові принципи, на яких базується Рада Європи: повага до прав людини, їх захист, повага територіальної цілісності і суверенітету всіх країн - членів. На цьому будемо наполягати", - зазначила І.Геращенко.

Вона також підкреслила, що повернення делегації РФ в ПАРЄ через нехтування принципів РЄ, без вимоги віддати Крим і Донбас - "це руйнування засад Ради Європи".

С.Кіріакідес залишиться на посаді голови ПАРЄ до відкриття наступної сесії Асамблеї в січні 2018 року.

Вона буде 30-м за рахунком головою ПАРЄ з 1949 року і першим представником Кіпру, який посів цю посаду. Крім того, С.Кіріакідес - третя жінка за рахунком, що стала головою ПАРЄ.

Як повідомлялося, 6 жовтня 2017 року попередній президент ПАРЄ Педро Аграмунт написав заяву про відставку, пославшись на стан здоров'я.

Перед цим Група Європейської народної партії в ПАРЄ виключила П.Аграмунта зі свого складу. Крім того, ПАРЄ внесла зміни до власного регламенту, дозволивши змістити з поста П.Аграмунта.

Ініціатива щодо відставки президента ПАРЄ П.Аграмунта з'явилася після повідомлення про його візит до Сирії у складі російської делегації. Інформація про це з'явилася 20 березня 2017 року. П.Аграмунт визнав свою помилку, проте заявив, що добровільно у відставку не піде.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА