17:09 10.10.2017

Пацієнти й медики стурбовані затримкою з уведенням в обіг вакцин від грипу з боку Держлікслужби

2 хв читати
Пацієнти й медики стурбовані затримкою з уведенням в обіг вакцин від грипу з боку Держлікслужби

Представники пацієнтських організацій та медики висловили стурбованість затримкою з уведенням в обіг вакцин для профілактики грипу та затягуванням Державною службою з лікарських засобів і контролю за наркотиками (Держлікслужба) проходження їх держконтролю.

"Міністерство охорони здоров'я нас чує, зробило все можливе, щоб вакцини (від грипу - ІФ) були. Я бачив листи, накази. Зашкодила їхній появі Держлікслужба", - сказав на прес-конференції в Києві у вівторок голова правління громадської організації "Батьки за вакцинацію" Тимофій Бадіков.

Він зазначив, що, згідно з інформацією Держлікслужби, наразі перереєстрацію штамового складу на епідсезон 2017-2018 рр. пройшли чотири вакцини, проте дозвіл Держлікслужби отримала тільки вакцина "ДжіСі Флю" ("Грін Крос Корпорейшен", Корея - ІФ) і вже пройшла контроль.

При цьому він підкреслив, що препарати були передані Держлікслужбі для проведення держконтролю на початку вересня.

"Держлікслужба дала дозвіл тільки одного препарату, в дуже обмеженій кількості, тільки на 30 тис. доз", - сказав він.

Т.Бадіков зазначив, що ГО "Батьки за вакцинацію" мають намір провести акцію біля будівлі Держлікслужби і зажадати прискорення проведення держконтролю вакцин для профілактики грипу.

"Ми зберемося на мітинг біля будівлі Держлікслужби, щоб його співробітники вийшли і пояснили затримки з видачею висновків. Є ситуації, коли громадськість візьме за горло чиновника і буде вимагати свого права на життя", - сказав він.

Головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій зазначив, що, згідно з інформацією Держлікслужби, відомство проводить контроль відповідності трьох вакцин державним і міжнародним стандартам.

"З чотирьох виробників Держлікслужба видала дозвіл на використання тільки південно-корейської вакцини. Було анонсовано близько 30 тис. доз цієї вакцини. Це мало. Навіть за власні кошти не можна буде вакцинуватися, тому що обіг трьох вакцин від грипу ще не має дозволу", - сказав він.

"Проблема в тому, що зараз найбільш сприятливий для вакцинації період, щоб сформувати імунітет, але ми не маємо чим вакцинуватися", - сказав він.

Як повідомлялося, три з чотирьох вакцин з оновленим штамовим складом, актуальним для епідемічного сезону 2017-2018, пройшли перереєстрацію влітку, ще одна вакцина - на початку вересня. Зокрема, перереєстрацію пройшла вакцина французького виробництва "Ваксигрип" ("Санофі Пастер С.А."), нідерландського - "Інфлувак" ("Ебботт Біолоджікалз Б.В."), корейського - "ДжіСі Флю", а також китайська "Інфлуенза Ваксін" ("Хуалан Біолоджікал Бактерин Ко., Лтд.").

За інформацією МОЗ, відповідно до рекомендацій ВООЗ перереєстровані вакцини містять штами "Гонконг", "Брісбен" і "Мічиган".

Вакцинація проти грипу не входить до національного календаря щеплень, відповідно до чого вакцини від грипу не закуповуються коштом державного бюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА