18:32 13.10.2017

Київ розцінює недопуск українських лікарів до затриманого в РФ українця Гриба як свідоме завдання шкоди його здоров'ю

2 хв читати
Київ розцінює недопуск українських лікарів до затриманого в РФ українця Гриба як свідоме завдання шкоди його здоров'ю

 Міністерство закордонних справ України розцінює недопуск українських лікарів до українця Павла Гриба, якого тримають у російському СІЗО, як свідоме завдання шкоди його здоров'ю.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з черговим порушенням Російською Федерацією прав людини, ігноруванням норм міжнародного права та рішення Європейського суду з прав людини №ECHR-LE2.3R від 6 жовтня 2017 року", - йдеться в заяві МЗС України, яку в п'ятницю поширила прес-служба відомства.

Київ наголошує, що Росія проігнорувала всі звернення української сторони до представництва МЗС РФ у м. Краснодарі, уповноваженого з прав людину по Краснодарському краю, Управління ФСБ РФ по Краснодарському краю щодо допуску спеціалістів Міністерства охорони здоров'я України до незаконно утримуваного громадянина України П.Гриба.

"Міністерство закордонних справ України розцінює зазначені дії Росії виключно як свідоме нанесення шкоди здоров'ю П.Гриба", - йдеться в заяві.

МЗС України закликає міжнародну спільноту та правозахисні організації засудити жорстоке поводження російської сторони з незаконно затриманим українцем П.Грибом і посилити тиск на Російську Федерацію для його звільнення.

Як повідомлялося, 28 серпня колишній співробітник Державної прикордонної служби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби РФ викрали його 19-річного сина Павла під час відвідування Білорусі, куди той поїхав 24 серпня (до м. Гомеля) на зустріч із дівчиною, з якою познайомився і спілкувався лише в соціальних мережах. За домовленістю, Павло мав повернутися того самого дня. Коли наступного дня він не повернувся, І.Гриб поїхав до Гомеля на його пошуки.

За його словами, на території Білорусі він з'ясував, що Павло перебував у розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), ініціатором розшуку є ФСБ РФ у Краснодарському краю в Сочі.

7 вересня стало відомо, що П.Гриб перебуває у слідчому ізоляторі на території РФ у Краснодарі.

15 вересня сестра П.Гриба Ольга Гриб повідомила, що його перевели з СІЗО в Краснодарі (РФ) до лікарні, але до якої і чому - невідомо. "До нього не пускають ні українських консулів, ні незалежних лікарів", - сказала О.Гриб.

Вона припустила, що російські спецслужби можуть спробувати через своїх лікарів спростувати його діагноз - "синдром портальної гіпертензії", через який П.Гриб змушений щодня приймати ліки.

У МЗС України зажадали від російської сторони негайно дозволити українським лікарям провести обстеження П.Гриба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА