16:41 17.10.2017

Передбачений медреформою розвиток превентивної медицини може знизити захворюваність на рак молочної залози на третину

2 хв читати
Передбачений медреформою розвиток превентивної медицини може знизити захворюваність на рак молочної залози на третину

 Розвиток превентивної медицини, передбачений урядовими законопроектами щодо зміни механізму фінансування системи охорони здоров'я, може сприяти скороченню захворюваності на рак молочної залози на третину, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик на прес-конференції у вівторок.

"Досвід економічно розвинених країн свідчить: лише завдяки впровадженню програм скринінгу показник смертності від раку молочної залози можна знизити на третину. Тому нам украй потрібна медреформа, нова модель фінансування, нам потрібен високий відсоток коштів на превентивну медицину", - сказав він.

За словами Р.Ілика, передбачені урядовими законопроектами зміни містять багато кроків щодо превентивної медицини, запобігання захворюваності, ранньої діагностики.

Як зазначив заступник міністра, нині 99% фінансування охорони здоров'я йде на лікування захворювань і лише 1% - на профілактичну медицину.

Щороку, за словами Р.Ілика, в Україні діагностується близько 160 тис. випадків раку молочної залози, реєструється близько 9 тис. смертей від цього захворювання. Загалом за 26 років у країні від раку молочної залози померло близько 230 тис. українок.

При цьому від цього захворювання в країні виліковуються близько 60% жінок, в Європі - 85%. Одна з причин високої смертності в Україні - пізня діагностика, відсутність повсюдного доступу до скринінгу, дороге лікування.

Згідно з даними МОЗ, рак, виявлений на нульовій або першій стадії, виліковується в 95% випадків, на другій - у 80%, на третій - у 50%.

При цьому в запущеній стадії рак молочної залози діагностують у 22% випадків.

Нині, згідно з даними Національного канцер-реєстру, на обліку перебувають 134,5 тис. жінок.

У рамках Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози 20 жовтня в усіх обласних онкологічних диспансерах України відбудеться день відкритих дверей, під час якого всі охочі можуть безоплатно пройти обстеження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА