17:48 17.10.2017

У Харкові відкриють меморіальну дошку генералу Григоренку

2 хв читати

 У середу, 18 жовтня, у Харкові відбудеться відкриття меморіальної дошки правозахиснику, засновнику Української Гельсінської групи, генерал-майору Петру Григоренку.

"Я чекав на відкриття цієї дошки понад 10 років. І ось, дочекався", – сказав на прес-конференції у вівторок син П.Григоренка Андрій, який приїхав на церемонію відкриття зі США.

За словами директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, що також брав участь у прес-конференції, ідея встановити меморіальну дошку П.Григоренку на одному з корпусів Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) виникла 10 років тому, коли відзначалося 100-річчя з дня народження відомого правозахисника, однак керівництво вишу було проти. Згодом було ухвалено рішення встановити дошку на фасаді гуртожитку "Гігант", де П.Григоренко жив понад два роки, будучи студентом ХПІ.

"Я сам ходив в ХПІ, говорив з керівництвом вишу на цю тему. Їхня позиція була така: чому ми маємо ставити дошку Григоренку, який навіть не довчився? Два роки провчився і поїхав, став військовим; що він зробив для нашого інституту? Я намагався пояснити, що він зробив не лише для інституту, а й для всієї країни. Але керівництво ВНЗ вважало, що потрібно ставити дошки людям, які зробили якийсь внесок у розвиток інституту. При такій позиції я вирішив, що краще не наполягати – йти на голосування і отримати відмову. Така тоді була позиція університету", – розповів Є.Захаров.

"Зараз вона змінилася. Але все одно, зауважте, (дошка встановлена – ІФ) не на будівлі політехнічного університету, а на будівлі гуртожитку, де жив Петро Григорович", – наголосив він.

П.Григоренко (1907-1987) – генерал-майор Збройних сил СРСР, учасник дисидентського руху, правозахисник, засновник Української Гельсінкської групи, член Московської Гельсінської групи. Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів

У 1929 р. вступив до Харківського технологічного інституту.

У травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" в рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тотаталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки", згідно з яким проспект Маршала Жукова було перейменовано на проспект Петра Григоренка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА