16:09 19.10.2017

"Інтеру" призначили позапланову перевірку через передачу з 12-річною мамою

3 хв читати
"Інтеру" призначили позапланову перевірку через передачу з 12-річною мамою

Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення, розглянувши питання про випуск телеканалом "Інтер" двох передач "Стосується кожного", учасницею яких стала 12-річна мама зі Львівщини та були розкриті конфіденційні дані дитини, а також враховуючи звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської та заяву ГО "Детектор медіа", призначив телеканалу позапланову перевірку.

"Національна рада на засіданні 19 жовтня, розглянувши питання про випуск цієї передачі телеканалом "Інтер" і враховуючи звернення уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та заяву ГО "Детектор медіа", призначила компанії позапланову перевірку", - повідомляє прес-служба Нацради з телерадіомовлення в четвер удень за підсумками засідання.

В інформації зазначається, що В.Лутковська звернулася з проханням до Нацради вжити передбачених законодавством заходів до телеканалу "Інтер" у зв'язку з показом 9 і 13 жовтня випуску передачі "Стосується кожного", учасницею яких стала 12-річна мама із Львівської області.

"Незважаючи на систематичну роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо підвищення рівня обізнаності працівників медіа стосовно прав дітей та вимог неухильного дотримання журналістської етики, ці сюжети вказують на те, що права дітей, яких використовують засоби масової інформації в зйомках контенту, і надалі порушуються... Прошу розглянути питання про вжиття заходів ... до ПрАТ «Телеканал "Інтер" у зв’язку із порушенням права дитини на повагу до її приватного і сімейного життя, її гідності", - наведено текст листа уповноваженого з прав людини, що надійшов на адресу регулятора.

Також із заявою про випуск цієї передачі до регулятора звернулася ГО "Детектор медіа", яка перерахувала норми законів, які, на її думку, порушив телеканал, і вимагає належним чином відреагувати.

Нацрада за результатами моніторингу ефіру телеканалу "Інтер" за 9 і 13 жовтня цього року, як і омбудсмен, звернула увагу на те, що під час передачі "Стосується кожного" було поширено конфіденційну інформацію про дитину та розкрито її персональні дані. Крім того, в ефірі фактично відбувався допит дівчинки, під час якого ведучий намагався з’ясувати в неї, хто є батьком немовляти та що і як із нею відбувалося в інтимних стосунках із тією особою. Така ситуація не могла не завдати повторної травми дитині".

У Нацраді з телерадіомовлення наголосили, що це є прямим порушенням журналістських стандартів та основних норм, прописаних у Конвенції ООН про права дитини та Європейської конвенції про права людини. Українське законодавство також забороняє використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, що порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи (ч. 2 ст. 6 закону України "Про телебачення і радіомовлення").

У зв'язку з цим у регуляторному органі розцінюють факт трансляції цієї передачі як прояв зневаги до моральних цінностей і норм із прав людини: "Важко зрозуміти, яка суспільна необхідність чи який інтерес дитини переважали над захистом її честі та гідності й розкриттям персональних даних, що обумовили вихід цієї передачі".

Нацрада, крім проведення позапланової перевірки телеканалу, наполягатиме на ухваленні нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей. "До комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики вже подано пропозиції з цього питання, і регуляторний орган проситиме членів комітету врахувати їх у проекті закону про аудіовізуальні послуги", - поінформували в прес-службі регулятора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російський флот, імовірно, обмежить операції у східній частині Чорного моря у зв'язку зі зростаючими втратами - британська розвідка

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА