19:15 20.10.2017

До суду спрямовано справу директора департаменту платіжних систем НБУ та його спільників

3 хв читати

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування і спрямувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою директора платіжних систем Національного банку України, головного економіста НБУ і двох спільників, які виступали в ролі посередників, в одержанні неправомірної вигоди.

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба Генпрокуратури, встановлено, що керівник департаменту платіжних систем НБУ з корисливих мотивів розробив злочинну схему, спрямовану на вимагання та отримання через посередників, в ролі яких виступали головний економіст зазначеної державної установи і двоє фізичних осіб, неправомірної вигоди на загальну суму $35 тис. у два етапи від директора одного з ТОВ за реєстрацію в Нацбанку внутрішньодержавної платіжної системи для здійснення готівкових та безготівкових переказів у межах України та видачу зазначеному підприємству відповідного свідоцтва.

Дії керівника структурного підрозділу НБУ кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, головного економіста зазначеної державної установи і одного з посередників за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, а також іншого спільника за ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

"Обвинувальний акт у зазначеному кримінальному провадженні 19 жовтня 2017 спрямований до Печерського районного суду м. Києві для розгляду по суті", - сказано в повідомленні.

Обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років з конфіскацією майна.

Генпрокуратура не називає імені обвинувачених, проте, як повідомлялося, 2 лютого 2017 року представники Генпрокуратури та Служби безпеки України затримали на отриманні останньої частини неправомірної вигоди в сумі $25 тис. директора департаменту платіжних систем НБУ Сергія Шацького і трьох його спільників-посередників.

За даними правоохоронців, чиновник розробив злочинну схему, спрямовану на вимагання та отримання через посередників від директора одного з ТОВ неправомірної вигоди на загальну суму $35 тис. у два етапи за реєстрацію в Нацбанку внутрішньодержавної платіжної системи "Платисервіс" для здійснення готівкових та безготівкових переказів у межах Україна і видачу підприємству свідоцтва.

Один з посередників - громадянин Азербайджану, про що листом повідомлено посольство Республіки Азербайджан в Україні.

Затриманий представник НБУ був повідомлений про підозру по ч.4 ст.368 КК України, а також його спільники по ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України (одержання службовою особою, яка обіймає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе, що відповідає вимаганню неправомірної вигоди, а його спільники - посередництво в її отриманні).

Печерський райсуд Києва 6 лютого обрав запобіжний захід С.Шацькому взяття під варту з альтернативою внесення застави в сумі 800 тис. грн. Щодо його трьох спільників, які виступали в ролі посередників, суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за місцем постійного проживання.

Вже 8 лютого С.Шацький був відпущений під заставу 0,8 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА