22:24 26.10.2017

В Києві стартував перший фестиваль фільмів, відібраних кінокритиками

3 хв читати
В Києві стартував перший фестиваль фільмів, відібраних кінокритиками

В Києві відкрився перший фестиваль "Київський тиждень критики", на якому відомі українські кінознавці представлять добірку з найбільш цікавих, на їхній погляд, фільмів цього року.

"Ідея цього проекту дуже проста – довірити українським кінокритикам формування концепції та програми цього фестивалю, а також спонукати до певної інтелектуальної дискусії. Так сталося, що кіно зараз розцінюється як частина кіноринку, а кінофоруми трохи нагадують ярмарки... Ми хотіли поставити, так би мовити, церкву посеред села, і зробити кіно головним елементом кінофестивалю", - сказав генеральний директор компанії-кінодистриб'ютора "Артхаус Трафік" Денис Іванов на прес-конференції у четвер в Києві.

На питання, чи плануються подібні заходи в інших містах України, гендиректор "Артхаус Трафік" сказав, що, на його думку, дуже не вистачало саме київського кінофестивалю подібного формату, "де кіно було б на першому місці, а політика, і те, як це кіно продається, на другому". Крім того, на його думку, дуже не вистачало подібного фестивалю саме на Подолі, в історичній частині міста, і те, що він відбувається в одному з найстарших кінотеатрів столиці "Жовтні", відбудованому силами ентузіастів після підпалу, дуже символічно.

"Але я думаю, що сам факт існування цього фестивалю трохи підстібне розвиток аудиторій і в інших містах", – додав Іванов.

На думку кураторів фестивалю, відібрані фільми є найяскравішими картинами цього року, що добре репрезентують останні тренди в кінематографі. Проте, ці картини, за виключенням однієї, не потрапили до українського прокату. Саме тому кінознавці хочуть привернути увагу українських глядачів до цих картин та показати їх на великому екрані.

Як повідомлялося, у ролі кураторів фестивалю виступили відомі українські кінокритики - редактор розділу "Культура" онлайн-видання LB.ua Дарина Бадьор; кінознавець та редактор розділу "Кіно" інтернет-видання Cultprostir Надія Заварова; автор видань "Українська правда" та інформаційного агентства "Укрінформ" Олександр Гусєв та режисер, засновник порталу Cineticle Станіслав Битюцький.

Фестиваль відкрив фільм Софії Копполи "Фатальна спокуса", що отримав приз Каннського кінофестивалю за режисуру. Стрічка оповідає про дезертира часів Громадянської війни в США, який після поранення потрапляє в пансіон для дівчат, і є ремейком фільму "Обдурений" 1971 року.

До програми фестивалю також включена дебютна робота російського режисера Кантемира Балагова "Тіснява" - драма про життя єврейського містечка на Північному Кавказі, відзначена премією міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI на Каннському кінофестивалі. "Тіснява" – єдиний фільм фестивалю, що вийде в Україні в широкий прокат.

Також буде показаний індійський фільм "Сексуальна Дурга" Санала Кумара Сасісдхарана - суміш хорора та роуд-муві, який був удостоєний головного призу Роттердамського кінофестивалю та через провокативну тему викликав скандал в Індії.

З програми Роттердамського фестивалю до "Київського тижня критики" була відібрана і французько-чилійська картина "Король" Найлза Аттали - психоделічна драма, що заснована на реальних подіях, про подорож у 1860 році французького адвоката до Амазонії.

Фестиваль відбувається в кінотеатрі "Жовтень" з 26 до 29 жовтня за підтримки компаній-кінопрокатників - "Артхаус Трафік", "Kinove". Ранкові покази призначені для студентів і преси та безкоштовні за умови попередньої реєстрацією на сайті фестивалю. На вечірні сеанси можна купити квитки. Після кожного показу на глядачів чекає обговорення фільму з кінокритиком.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА