14:00 01.11.2017

Командира в/ч в Одесі та караульного повідомлено про підозру через те, що вони допустили захоплення території військового об'єкта забудовником

3 хв читати
Командира в/ч в Одесі та караульного повідомлено про підозру через те, що вони допустили захоплення території військового об'єкта забудовником

В.о. командира військової частини в Одесі і вартовому вручили підозру через невиконання ними своїх посадових обов'язків, що призвело до захоплення частини території військового об'єкта забудовником, заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

"За результатами (кримінального провадження - ІФ) вчора ввечері військова прокуратура Одеського гарнізону Південного регіону затримала в.о. командира частини, підполковника Збройних сил, який не вжив заходів, пов'язаних із застосуванням фізичної сили, вогнепальної та холодної зброї, як це передбачено статутом вартової і постової служби, що призвело до захоплення частини земельної ділянки військової частини і порушення території військового об'єкту", - повідомив він на брифінгу в середу в Києві.

За словами військового прокурора, командира підозрюють у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.3 ст.426 Кримінального кодексу України (бездіяльність військової влади, яка спричинила тяжкі наслідки, в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

"Крім того, затриманий і повідомлений про підозру військовослужбовець за контрактом, який був призначений у добовий наряд черговим групи із збереження авіаційної техніки, порушив статутні правила патрулювання, не вжив заходів протидії невстановленим особам, які проникли на територію", - повідомив також А.Матіос.

За його інформацією, караульного підозрюють у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.2 ст.418 КК (порушення статутних правил вартової служби чи патрулювання), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років.

Головний військовий прокурор також повідомив, що прокурора Одеської області поінформували про ситуацію з наданням дозволу забудовнику користуватися земельною ділянкою на території військової частини і просять дати правову оцінку цьому.

Він також зазначив, що право власності землі для цього військового об'єкту визначено ще в 1947 і 1948 роках рішенням Ради міністрів УРСР.

"Після цього внаслідок різних об'єктивних і суб'єктивних причин належним чином, відповідно до законодавства України, земля не переоформлена, але зберігає статус земель оборони", - підкреслив А.Матіос.

За його словами, незважаючи на перші спроби захоплення території аеродрому, нібито на підставі дозвільних документів, органи управління військової частини не вдавалися до дій позовного або іншого характеру для недопущення захоплення території військового об'єкта.

Як повідомлялося, вранці 29 жовтня командування Повітряних сил Збройних сил України повідомило про спробу рейдерського захоплення військового об'єкта і викрадення військового майна. "Сьогодні в Одесі близько 8.45 невідомі особи, близько 40 осіб в балаклавах, здійснили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта, який є власністю Міністерства оброни України. Невідомі особи, які позиціонують себе як представники торгово-розважального центру Citi Center, частково демонтували огорожу військової частини А3571 та здійснили вивіз військового майна в невідомому напрямку", - йдеться в повідомленні, поширеному командуванням.

У поліції Одеської області спростували офіційну заяву ЗСУ про рейдерське захоплення військової частини під Одесою і стверджують, що на місце приїхали звичайні будівельники і почали роботи біля території військової бази, а не на ній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА