20:18 02.11.2017

Генпрокуратура готує нові запити в США щодо Манафорта

3 хв читати
Генпрокуратура готує нові запити в США щодо Манафорта

Генеральна прокуратура України готує нові запити до Сполучених Штатів Америки з проханням допитати американського політтехнолога Пола Манафорта, який був консультантом екс-президента Віктора Януковича і чиє ім'я фігурує в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів щодо засобів і їх використання, повідомляє "Радіо Свобода" в четвер.
"Так, звичайно, готуємо запити, будемо спрямовувати з проханням допитів, надання документів", - розповів керівник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, відповідаючи на питання "Радіо Свобода".
Він додав, що кримінальна справа в США по відмиванню П.Манафортом коштів, зароблених в Україні за правління В.Януковича, вписується в рамки розслідувань Генеральної прокуратури.
За словами С.Горбатюка, Україна вже направляла на адресу Міністерства юстиції США і Федерального бюро розслідувань кілька клопотань про надання міжнародної правової допомоги, починаючи з грудня 2014 року. Вони стосувалися, зокрема, провадження з витрачання в системі Міністерства юстиції і ролі в цьому П.Манафорта: мова про те, що екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу, його заступнику та тодішньому головному бухгалтеру Міністерства інкримінують розтрату понад $ 1 млн на залучення американської юридичної компанії Skadden, яку український уряд найняв в 2011 році для оцінки ходу справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко.
"Відправили запит на допит представників фірми, Пола Манафорта", - сказав С.Горбатюк.
Як повідомлялося, раніше С.Горбатюк повідомив, що П.Манафорт фігурує в двох справах, що розслідуються Генпрокуратурою України. "Перша стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, які виділялися на американську юридичну фірму для підготовки звіту по справі  "Тимошенко проти України" щодо її незаконного арешту. Друга - в частині матеріалів по "чорній бухгалтерії". Ці справи ми далі розслідуємо", - розповів він .
За його словами, Генпрокуратура близько двох років тому направляла запит в Міністерство юстиції США для проведення допиту П.Манафорта про вищевказані засоби та їх використання, проте українське відомство так і не отримало відповіді від американської сторони.
27 червня 2017 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький повідомив, що підписів екс-глави передвиборного штабу президента США Д. Трампа, політтехнолога П.Манафорта не було ні на одній зі сторінок так званої "амбарної книги" Партії регіонів. Таким чином, САП і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) не знайшли доказів отримання П.Манафортом грошей від Партії регіонів.
Разом з тим в матеріалі, опублікованому газетою Washington Post 28 червня, йдеться: в 2012-2013 рр. П.Манафорт підтвердив отримання $ 17 млн ​​від Партії регіонів. Факт отримання ним грошей за роботу для Партії регіонів випливає з документів, які американець подав до Мін'юсту США в рамках закону про реєстрацію іноземних агентів.
Раніше, в березні, народний депутат Сергій Лещенко заявив про наявність у нього оригіналів документів про перерахування В.Януковичем коштів П.Манафорту від офшорної компанії з рахунком в Киргизстані і просив американських і українських правоохоронців провести розслідування.
Відносно П.Манафорта і його колишнього ділового партнера Ріка Гейтса 30 жовтня 2017 року були висунуті звинувачення в рамках розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про можливе втручання РФ у вибори США в 2016 році. Звинувачення безпосередньо не зачіпають ймовірні зв'язки екс-соратників Д. Трампа з РФ, проте Р.Гейтс і П.Манафорт звинувачуються у відмиванні грошей і змові проти інтересів США за співпраці з В.Януковичем і його Партією регіонів.
П.Манафорт і Р.Гейтс стали першими обвинуваченими в рамках розслідування Р.Мюллера. Вони добровільно прибули до ФБР. Як вважають слідчі, П.Манафорт за співучасті Р.Гейтса "відмив" понад $ 18 млн з своїх офшорних рахунків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА