14:30 03.11.2017

Близько 75% українців не мають доступу до кваліфікованої допомоги в сфері психічного здоров'я

2 хв читати
Близько 75% українців не мають доступу до кваліфікованої допомоги в сфері психічного здоров'я

Три чверті українців не мають доступу до кваліфікованої допомоги в сфері психічного здоров'я, що пов'язано, передусім, із браком кадрів.

Таки дані містяться в інформації Міністерства охорони здоров'я України з посиланням на результати оцінки проблематики психічного здоров'я у країні, проведеної у Львівській, Полтавській та Запорізькій областях Міжнародним медичним корпусом, Світовим банком, Швейцарським бюро співробітництва.

"В Україні багато психіатрів, але не вистачає психологів, психотерапевтів, соціальних працівників. Державні університети не завжди можуть забезпечити належну якісну підготовку кадрів, а приватні заклади пропонують дороге навчання психотерапевтів, яке іноді не керується науково обґрунтованими підходами до лікування", - наголошується в повідомленні .

Проблемою також є відсутність системи ліцензування та сертифікації професіоналів, навчальних центрів, а також висока вартість лікування, недостатня кількість інформації у населення про надання допомоги, відсутність довіри до системи, географічна віддаленість, побоювання поширення інформації.

Згідно з результатами оцінки, що фокусувалася на найбільш поширених психічних розладах, проблеми з психічним здоров'ям тісно пов'язані з бідністю, безробіттям, відчуттям небезпеки і конфліктом на сході України.

Крім того, МОЗ відзначає гостру проблему психічних розладів, пов'язаних з надмірним вживанням алкоголю

"Близько 40% смертей чоловіків працездатного віку і 22% жінок віком від 20 до 64 років є наслідком вживання алкоголю. Найчастіше причиною смерті, пов'язаної з психічними розладами та вживанням алкоголю, є суїцид. Україна сьогодні входить до десятки країн з найвищими показниками суїциду ", - зазначено в повідомленні

У МОЗ наголосили і на те, що психічні розлади часто впливають на здоров'я, зокрема, депресія викликає ішемічну хворобу серця, посттравматичний стресовий розлад - на рівень смертності від неї.

"Вживання алкоголю часто є причиною туберкульозу, респіраторних інфекцій, множинного раку, серцево-судинних захворювань і хвороби системи кровообігу, цирозу печінки, панкреатиту, епілепсії, цукрового діабету, травм і міжособистісного насильства", - зазначили у відомстві.

Як повідомлялося, МОЗ розробило проект концепції загальнонаціональної програми охорони психічного здоров'я в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА