16:29 03.11.2017

Справа про закупівлю бронемашин у заводу "Кузня на Рибальському" на початковій стадії - Ситник

3 хв читати
Справа про закупівлю бронемашин у заводу "Кузня на Рибальському" на початковій стадії - Ситник

Розслідування кримінального провадження про закупівлю Державною прикордонною службою України бронемашин за завищеною ціною у заводу "Кузня на Рибальському" пербуває на початковій стадії, відкритість судового реєстру не сприяє об'єктивності розслідування, зазначає директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник.

"Не можу я пояснити, що там відбувається, тому що триває розслідування, і воно на початковій стадії. Не можна робити висновки, не провівши розслідування", - сказав директор НАБУ в п'ятницю на засіданні парламентського комітету з питань запобігання та протидії в корупції, відповідаючи на запитання членів комітету.

У цьому контексті він вказав на відкритість судового реєстру як проблему для роботи правоохоронних органів. "Є рішення суду про тимчасовий доступ. І це рішення викладається в Єдиний реєстр судових розслідувань, і у всіх є можливість - як політиків, так і ЗМІ, почитати (ухвалу суду - ІФ)", - сказав він.

Директор Бюро наголосив: "На жаль, це (відкритість реєстру - ІФ) зовсім не допомагає, а точніше, заважає розслідуванню, тому що лише початковий етап, а вже коментарі, заяви про політичні розслідування".

А.Ситник нагадав, що раніше вже була ініціатива закриття реєстру до прийняття прокурорами остаточного рішення. "Це б знімало всі спекуляції. Але це, напевно, треба зробити на рівні закону, цей законопроект був напрацьований. Але є певна думка про те, що це зменшить прозорість ... З цим важко погодитися ... коли в режимі онлайн розслідування проводиться з самого початку, всі знають, куди ми рухаємося", - поскаржився він.

Як повідомлялося, Солом'янський районний суд Києва дозволив тимчасовий доступ детективам НАБУ до документів заводу "Кузня на Рибальському" (Київ) "(раніше -"Ленінська кузня") в рамках розслідування справи про закупівлю Держприкордонслужбою бронемашин у заводу за завищеною ціною.

Суд постановив надати групі детективів НАБУ тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у власності ВАТ "Завод" Ленінська кузня ", за адресою: Київ, вул. Електриків, 26, з можливістю ознайомитися з ними і зробити їх копії.

Зокрема, йдеться про конструкторську документацію розробника і заводу-виготовлювача на бронеколісну машину "Тритон-0103", ремонтних справ на цю техніку; документи, в яких відображена собівартість і ціна однієї одиниці БКМ "Тритон", кошторисом на виготовлення однієї одиниці такої техніки; відомостями про постачальників, документів про придбання вузлів, агрегатів, деталей для БКМ "Тритон".

НАБУ розслідує закупівлю Держприкордонслужбою в 2015 році 4 "Тритон" з озброєнням на суму 59,5 млн грн.

Детективи порахували, що вартість техніки було завищено, оскільки в 2015 році для потреб Харківського прикордонного загону, який став одержувачем цих машин, було виділено суму в розмірі 161,5 млн грн на закупівлю 34 бойових дистанційних модулів, які, зокрема, входять до складу озброєння бронемашин "Тритон".

У клопотанні НАБУ також зазначається, що за результатами аудиту Держприкордонслужби, ці машини були закуплені до введення їх в експлуатацію, що порушує постанову Кабінету Міністрів про порядок постачання озброєння, військової і спеціальної техніки.

У НАБУ вважають, що за рахунок бюджетних коштів було придбано недосконалу спеціальну техніку, яка в момент придбання не могла в повному обсязі виконувати функції та завдання, на які розраховувала Держприкордонслужба під час її закупівлі.

ПрАТ "Завод" Кузня на Рибальському" (раніше ПАТ "Ленінська кузня", у березні рішенням акціонерів перетворено на ЗАТ і перейменовано у зв'язку у зв'язку з прийняттям Верховною Радою в квітні 2015 року пакету законів про декомунізацію) - одне з відомих на ринку підприємств Судпрома Україна. Основним акціонером "Кузні на Рибальському", приватизованої в 1995 році, виступає ПАТ "Недиверсифікований корпоративний інвестфонд" Прайм Ессетс Капітал "(раніше - "Фонд Петра Порошенка", Київ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА