07:43 06.11.2017

Мінкультури висловило протест на проведення незаконних робіт у Бахчисараї окупаційною владою Криму

3 хв читати
Мінкультури висловило протест на проведення незаконних робіт у Бахчисараї окупаційною владою Криму

 

Міністерство культури України висловило протест через будівельні роботи на території "Ханського палацу" в Бахчисараї, внесеного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в тимчасово окупованому Росією Криму.
"Мінкультури вкрай обурене проведенням масштабних незаконних робіт на пам'ятці національного значення "Ханський палац"(охоронний № 285), який відноситься до Історичного середовища столиці кримських ханів у місті Бахчисарай і внесений до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 2013 році", - йдеться в оприлюдненому в неділю прес-службою відомства повідомленні.
У повідомленні наголошується, що під час зняття всієї черепиці та старовинних дубових балок з Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі) були пошкоджені розписи 18-го століття. Крім того, на фасаді будівлі з'явилися тріщини і обвалилась штукатурка через застосування техніки для миття, що використовує для очищення струмінь води під великим тиском. Цією ж технікою користувалися і для миття Фонтана сліз (Олександрівського фонтану) і Катеринівської милі, через що зазначені пам'ятники також були пошкоджені.
В інформації уточнюється, що всі роботи проводяться робочими, які не мають досвіду в сфері реставрації.
Окрім того, в Мінкультури наголосили, що навколо частини Головного корпусу Ханського палацу передбачається зведення металевого навісу з метою проведення робіт з перекладки даху в приміщеннях Зали Дивану і Золотого кабінету. Через велику завантаженість металоконструкції існує загроза руйнування пам'ятника.
Відзначається, що російські окупаційні власті порушують низку міжнародних актів (Конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту від 14 травня 1954 році, Конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини від 16 листопада 1972 року "Відповідальність за охорону культурної спадщини на тимчасово окупованій території АР Крим покладається на Російську Федерацію як на державу, яка здійснює окупацію відповідно до норм і принципів міжнародного права", йдеться в повідомленні.
У відомстві підкреслюється, що відповідно до положень Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту держава, яка здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них. "У зв'язку з цим проведення робіт на пам'ятці національного значення "Ханський палац" є беззаперечним доказом грубого порушення норм міжнародного законодавства Російською Федерацією, несе пряму загрозу збереження культурної спадщини України", констатують в Мінкультури.
Мінкультури звернулося до міжнародної Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO) і Міжнародному Центрі вивчення питань збереження і відновлення культурних цінностей (ICCROM) з проханням в черговий раз звернутися до РФ з вимогою про неухильне дотримання норм міжнародного законодавства і утримуватися від протиправних дій, які завдають або можуть завдати шкоди культурній спадщині України на території АР Крим, а також направило лист в прокуратуру АР Крим щодо застосування заходів реагування, спрямованих на встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.
"Мінкультури в черговий раз закликає країну - агресора негайно припинити порушення норм міжнародного права і законів України, відзначаючи, що на період незаконної окупації частини суверенної території України саме Російська Федерація як країна-окупант несе повну відповідальність за збереження об'єктів культурної спадщини та культурних цінностей на цій території", підсумували у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА