20:08 06.11.2017

Вчені назвали 2017 рік одним з трьох найспекотніших в історії

2 хв читати
Вчені назвали 2017 рік одним з трьох найспекотніших в історії

2017 рік стане одним з трьох найспекотніших за всю історію метеоспостережень, повідомляє The Guardian з посиланням на висновки Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Результати досліджень були представлені в Бонні, де проходить міжнародний саміт щодо захисту планети від кліматичних змін.

Температура повітря за перші дев'ять місяців 2017 року не перевищила показники 2016 року, який ставив рекорди через період Ель-Ніньо, але була вищою, ніж за всі роки, що передували 2015-му. Феномен Ель-Ніньо пов'язаний зі зміною кліматичних показників у Тихоокеанському регіоні, який характеризується підвищенням температури поверхневого шару води в Тихому океані і призводить до стихійних лих. Ефект спостерігається кожні 3-7 років.

Генсек ВМО Петтері Таалас заявив, що останні три роки є трьома найжаркішими і загальний тренд зберігається.

"Ми спостерігали виняткові погодні явища: в Азії температура досягала 50 градусів Цельсія, рекордні за своєю потужністю урагани йшли один за іншим в Карибському морі і Атлантичному океані, досягаючи навіть берегів Ірландії, мільйони людей постраждали від злив і повеней, у той час як в Східній Африці спостерігається посуха", - нагадав він.

Таалас заявив, що вчені продовжувати аналізувати ці явища, але вже зараз можна говорити, що значна їх частина являє собою наслідки зміни клімату, причиною яких є викликаний діяльністю людини парниковий ефект: ліси продовжують вирубувати, а вуглеводневе паливо використовується так само інтенсивно.

У минулому десятилітті процес потепління загальмувався, але тепер знову набирає силу, констатував глава ВМО.

Однією з основних тем саміту стане Паризька кліматична угода 2015 року, учасники якої зобов'язалися скоротити викиди з метою обмеження глобального підвищення температури. Нинішні рівні викидів, за оцінками, приведуть до підвищення температури на 3 градуси Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою. Це призведе до підвищення рівня світового океану, почастішання випадків посухи і рекордної спеки по всьому світу, ураганів і повеней.

The Guardian наводить слова експертів, які очікують, що найсильніше наслідки глобального потепління клімату в плані людських жертв позначаться на країнах, що розвиваються. Зокрема, найбільші проблеми прогнозуються для Південної Азії.

У червні 2017 року президент США оголосив, що його країна виходить з Паризької угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА