11:14 07.11.2017

Підозру в справі щодо Східного ГЗК оголошено ще трьом особам, зокрема двом громадянам Австрії

2 хв читати
Підозру в справі щодо Східного ГЗК оголошено ще трьом особам, зокрема двом громадянам Австрії

 У рамках розслідування кримінальної виробництва за фактом заволодіння коштами державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) про підозру повідомлено ще трьом особам, повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

Згідно з інформацією НАБУ, про підозру повідомлено двом громадянам Австрії – генеральному директору та директору австрійської компанії-посередника Steuermann, яка, за даними слідства, підконтрольна екс-голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, який також має статус підозрюваного.

Посадовим особам Steuermann інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Генерального директора австрійського ТОВ також підозрюють у вчинені злочину за ч. 3 ст. 209 КК України (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

Повідомлення про підозру посадовцям Steuermann вручено в Австрії в рамках надання міжнародної правової допомоги, зазначили в НАБУ.

Третій підозрюваний - громадянин України - є керівником низки компаній, які систематично вигравали тендери у ДП "СхідГЗК", ДП "НАЕК "Енергоатом", ДП "Об’єднана гірничо-хімічна компанія»" та водночас є очільником іноземних підприємств, задіяних у схемі відмивання коштів. Про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 та ч. 5 ст. 191 КК України, йому повідомлено в Латвії.

Отже, загальна кількість підозрюваних у цьому провадженні збільшилася до 8 осіб, констатує НАБУ.

Як повідомлялося, 20 квітня 2017 року детективи НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали двох осіб - екс-нардепа чотирьох скликань, колишнього голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу Миколу Мартиненка та його спільника - першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Перелому - за підозрою у скоєнні злочинів за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці підозрюють їх у розтраті коштів ДП "СхідГЗК" у розмірі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann. САП вимагало обрати підозрюваному М.Мартиненку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн.

У квітні-травні про підозру в цьому кримінальному провадженні також повідомлено чинним керівникам НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", ДП "СхідГЗК" і державного концерну "Ядерне паливо".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА