13:23 07.11.2017

Детективи НАБУ проводили слідчі дії в  Омеляна

3 хв читати
Детективи НАБУ проводили слідчі дії в  Омеляна

Детективи Національного антикорупційного бюро України від 3 листопада проводили слідчі дії в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого незаконного збагачення і можливого декларування недостовірних даних міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.

"3 листопада детективи НАБУ проводили слідчі дії в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в травні 2017 року, за фактом можливого незаконного збагачення і можливого декларування недостовірних даних одним із членів Кабінету Міністрів України. Про підозру в цьому кримінальному провадженні поки що нікому не повідомлялося. Досудове розслідування триває", - йдеться в коментарі прес-служби НАБУ у відповідь на повідомлення ЗМІ про обшук у міністра інфраструктури.

Щодо інформації про нібито підготовку повідомлення про підозру першому заступнику міністра юстиції Наталії Севостьяновій, то, як наголосили в НАБУ, ці відомості не відповідають дійсності.

"Укотре наголошуємо, що внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не може бути підставою для обвинувачень особи у вчиненні правопорушення. Згідно з чинним законодавством України, особа вважається невинною до початку дії обвинувального вироку суду стосовно неї", - особливо наголосили в бюро.

Як відомо, НАБУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом декларування недостовірної інформації міністром інфраструктури України В.Омеляном і отримало доступ до інформації про його мобільні переговори в період з 1 грудня 2016 року до 1 січня 2017 року.

Згідно з рішенням Солом'янського районного суду м. Києва, розміщеним у Єдиному державному реєстрі судових рішень, НАБУ з 26 травня 2017 року розслідує кримінальне провадження за фактом декларування недостовірної інформації (ст. 366-1 Кримінального кодексу України) та незаконного збагачення (ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України) міністром інфраструктури В.Омеляном.

Під час досудового розслідування НАБУ з’ясувало, що починаючи з 10 грудня 2016 року міністр інфраструктури України, його дружина та син мешкали в будинку, який за правом приватної власності з 27 вересня 2016 року належить двоюрідній племінниці дружини. Орієнтовна вартість будинку становить 7 млн грн.

Детектив НАБУ зазначив, що, за інформацією Державної фіскальної служби України, доходів, які дали б змогу двоюрідній племінниці дружини міністра купити цей будинок, вона не отримувала.

Також у період з 23 березня 2009 року по 23 березня 2011 року мати двоюрідної племінниці дружини видавала довіреність В.Омеляну на право керування автомобілем марки Lexus RX 350, "що свідчить про їхні довірчі стосунки".

У клопотанні НАБУ зазначається, що 29 березня 2017 року глава Мінінфраструктури подав електронну декларацію за 2016 рік, у якій зазначив, що фактично мешкає у квартирі, яка на праві приватної власності належить його дружині. Водночас В.Омелян не зазначив свого права користування нерухомим майном, а саме будинком, де мешкає. Зазначено, що відомості, подані В.Омеляном у декларації за 2016 рік, відрізняються від достовірних на 7 млн грн, що становить понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Також детектив НАБУ зазначив, що під час досудового розслідування встановлено, що В.Омелян з 2015 року користується автомобілем BMW X5 2015 року випуску, орієнтовною вартістю 1 млн 590 тис. грн. Зазначений транспортний засіб належить братові міністра. Однак цей автомобіль, яким користується міністр інфраструктури, всупереч ст. 46 закону України "Про запобігання корупції", не було зазначено в його декларації за 2015-й і 2016 рік.

На думку НАБУ, В.Омелян подав недостовірні відомості в декларації, тому в діях останнього вбачаються ознаки кримінального злочину, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України.

НАБУ просило суд надати тимчасовий доступ до інформації низки номерів абонентів мобільного зв'язку з метою встановлення кількості зв'язків між зазначеними особами, а також для встановлення місцеперебування В.Омеляна за певний період часу, "що дасть змогу порівняти, де проживав і наразі проживає останній".

Солом'янський райсуд м. Києва частково задовольнив клопотання НАБУ і надав слідству доступ до інформації про мобільні переговори міністра інфраструктури за період з 1 грудня 2016 року до 1 січня 2017 року.

Сам В.Омелян заявив, що в його декларації немає порушень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА