17:39 08.11.2017

Ситник виступає за зміни до КПК, щоб органи прокуратури могли розслідувати кримінальні справи до створення ДБР

2 хв читати
Ситник виступає за зміни до КПК, щоб органи прокуратури могли розслідувати кримінальні справи до створення ДБР

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає за можливе внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, які залишать органам прокуратури повноваження розслідувати кримінальні провадження до створення Державного бюро розслідувань (ДБР).

Виступаючи в середу на засіданні комітету з правоохоронної діяльності, А.Ситник зазначив, що необхідно внести зміни до перехідних положень КПК і залишити повноваження розслідування слідчим прокуратури, а також узяти під суворий контроль створення ДБР.

"Я виходжу з того, яка шкода може бути справам... Найдоцільніше внести зміни до КПК", - сказав він.

За словами А.Ситника, навіть якщо парламент оперативно поміняє механізм створення ДБР, то на запуск роботи цього органу піде близько півтора року.

Як відомо, з 20 листопада прокуратура втрачає функції розслідування кримінальних проваджень. За законодавством, функції слідства мають перейти ДБР, яке досі не створено.

Начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк на початку жовтня висловив занепокоєння щодо бездіяльності Верховної Ради в частині створення ДБР, що може негативно позначитися на розслідуванні резонансних справ, зокрема злочинів за часів Євромайдану.

Він пояснив, що 20 листопада спливає термін так званого перехідного періоду, до якого прокуратура має передати справи, підслідні ДБР, у розслідування Бюро, проте ДБР досі не створено. "Продовжити розслідування злочинів ДБР не може. Є перехідні положення, які дозволяють слідчим прокуратури завершувати розпочаті справи, підслідні ДБР, але нічого нового реєструвати слідчі прокуратури вже не матимуть права", - наголосив начальник департаменту спецрозслідувань.

Тобто, за його словами, в разі виявлення злочину його може зареєструвати лише ДБР, якого ще немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА