19:48 08.11.2017

Розслідувану ГПУ справу проти "втеклого" екс-керівника "Укроборонпрому" можуть закрити через скорочення термінів досудового розслідування

3 хв читати
Розслідувану ГПУ справу проти "втеклого" екс-керівника "Укроборонпрому" можуть закрити через скорочення термінів досудового розслідування

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про можливість закриття розслідуваної Генпрокуратурою із залученням правоохоронців Західної Європи справи стосовно "втеклого" екс-топ-менеджера "Укроборонпрому" у зв'язку з передбаченим правками до Кримінального процесуального кодексу (КПК) обмеженням до 18 місяців термінів проведення досудового розслідування.

Під час засідання парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в середу в Києві Ю.Луценко засумнівався в конструктивності затверджених у жовтні Верховною Радою правок до КПК. Пояснюючи свою думку, він нагадав про розслідувану Генпрокуратурою, за його словами, "елементарну справу" стосовно високопосадової особи, яка "вкрала гроші в "Укроборонпрому" минулого періоду".

"Ця високопосадова особа втекла за кордон. У цих рамках ми просимо правої допомоги у наших колег із Західної Європи", - уточнив він. Генпрокурор зауважив: "Така допомога до нас приходить щонайменше через шість місяців, а іноді й протягом двох років".

Як заявив генпрокурор, за таких умов правоохоронцям проблематично укластися в регламентовані в оновленому КПК терміни проведення досудового розслідування в 6-18 міс. "Як укластися (слідству - ІФ) в таких умовах у 6-12-18 місяців для досудового розслідування?", - дивується Ю.Луценко.

Як повідомлялося, в січні 2015 року Головна військова прокуратура Генпрокуратури України оголосила про підозру екс-голові держкомпанії "Укрспецекспорт" у 2005-2008 роках Сергію Бондарчуку в заволодінні $7,5 млн коштів держкомпанії. За рішенням уряду, з 2011 року "Укрспецекспорт" входить до держконцерну "Укроборонпром".

С.Бондарчуку було оголошено підозру за ч. 5 ст. 191 (заволодіння шляхом зловживання службовим становищем чужим майном, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) і ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

За інформацією українських ЗМІ, за версією слідства, екс-голова "Укрспецекспорту" в 2005-2008 роках змінив укладені раніше військові контракти, ввівши до них посередників і зменшивши тим самим доходи держави на $7,5 млн. Цю суму держкомпанія перерахувала за надання консультаційних послуг компаніям Aeropartner LLР та Aeropartner LLС, які по факту цих послуг не надавали.

У лютому 2015 року МВС України оголосило екс-голову "Укрспецекспорту" в розшук, у червні того самого року на сайті Інтерполу з'явилася інформація про міжнародний розшук С.Бондарчука "за привласнення або розтрату майна в особливо великих розмірах". У березні 2017 року Ю.Луценко повідомив про арешт С.Бондарчука в Лондоні. Водночас, за даними ГПУ, з огляду на подання екс-головою "Укрспецекспорту" прохання про надання йому політичного притулку у Великій Британії Високий суд Лондона відклав розгляд запиту правоохоронних органів України про його екстрадицію до розгляду запиту про політичний притулок. Згідно з озвученими в липні прогнозами ГПУ, екстрадиційні слухання стосовно С.Бондарчука можуть бути розпочаті Лондоном не раніше за листопад 2017 року.

С.Бондарчук очолював "Укрспецекспорт" із березня 2005 року по червень 2010 року, за його головування було укладено найбільші в історії ВТС України збройові контракти, зокрема з КНР, Індією, Таїландом, Іраком. Президент Віктор Ющенко в лютому 2010 року указом присвоїв С.Бондарчуку звання "Герой України" за визначні особисті заслуги перед державою в розвитку ВТС. Із вересня 2010 року - член партії "Наша Україна", потім - голова політради партії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА