20:37 08.11.2017

У НАБУ заявляють, що надали НАЗК документи за запитом, і закликають Корчак надати свідчення

3 хв читати
У НАБУ заявляють, що надали НАЗК документи за запитом, і закликають Корчак надати свідчення

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) у відповідь на претензії Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) заявили, що 3 листопада Бюро надало відповідь на запит НАЗК і направило копії запитуваних документів. Водночас голова НАЗК Наталія Корчак не явилася на допит до НАБУ як свідок.

"3 листопада, у межах визначеного законом терміну, Національне бюро надало відповідь на запит НАЗК та надіслало копії всіх запитуваних документів. Також НАБУ роз'яснило відсутність конфлікту інтересів в описаному НАЗК випадку. Водночас у рамках досудового розслідування детективами НАБУ кримінального провадження від 5 жовтня 2017 року голову НАЗК Наталію Корчак, від імені якої Бюро й отримувало запити на надання інформації, 30 жовтня викликали для допиту як свідка у справі, на який вона не з’явилася", - йдеться в повідомленні НАБУ на сторінці у Facebook у середу ввечері.

У Бюро наголосили, що за таких обставин голова НАЗК не має права розглядати будь-які питання щодо діяльності НАБУ та його працівників і зобов'язана вжити заходів щодо врегулювання реального конфлікту інтересів (ст. 28 закону України "Про запобігання корупції"). "Відтак спрямування вимог до Національного бюро, яке мало місце, ставить під сумнів об'єктивність виконання посадових обов'язків голови Нацагентства і може дискредитувати орган, основним завданням якого є забезпечення формування та реалізація державної антикорупційної політики", - йдеться в повідомленні.

"Закликаємо Наталію Корчак виконувати свої процесуальні обов'язки, з’являтися на виклик детективів Національного бюро для надання показань замість використовувати займану посаду для уникнення надання роз'яснень. Також застерігаємо голову НАЗК утриматися від подібних подальших дій як таких, що можуть свідчити про наявність конфлікту інтересів", - наголосили в НАБУ.

На сторінці Бюро у Facebook також оприлюднено фотокопію відповіді-роз'яснення НАБУ на ім'я Н.Корчак (датована 8 листопада).

Як повідомлялося, 3 листопада 2017 року НАЗК внесло припис А.Ситнику про порушення вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у його підлеглого. Припис внесено стосовно детектива головного підрозділу детективів НАБУ Ігоря Семака, який не вжив заходів щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів і не повідомив безпосередньому керівнику про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, чим допустив правопорушення, пов'язане з корупцією.

Зокрема, за інформацією НАЗК, у діяльності детектива, який включений до групи детективів для здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні щодо закупівель, здійснених ДП "НАЕК "Енергоатом", і в кримінальному провадженні щодо розтрати чужого майна і зловживання службовим становищем керівництва ДП "СхідГЗК", не виключається можливість наявності приватного інтересу, викликаного попередньою роботою на посаді помічника-консультанта народного депутата України Вікторії Войціцької.

8 листопада НАЗК викликало А.Ситника на 13 листопада для надання пояснень щодо відмови в наданні інформації Нацагентству.

"У порушення ч. 4 ст. 12 закону України "Про запобігання корупції" директор Національного антикорупційного бюро не виконав законних вимог Національного агентства, а саме необґрунтовано відмовив у наданні Національному агентству інформації та документів, що є ознакою адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 188 - 46 "Невиконання законних вимог (приписів) Національного агентства з питань запобігання корупції" Кодексу України про адміністративні правопорушення", - йдеться в повідомленні НАЗК.

У НАЗК зазначили, що запитувані агентством документи або інформацію мають надати протягом десяти робочих днів із дня отримання запиту.

Ненадання інформації, документів або надання свідомо недостовірної інформації або не в повному обсязі загрожує накладенням штрафу від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА