11:36 09.11.2017

Рада ухвалила нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги"

2 хв читати
Рада ухвалила нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги"

 

Верховна Рада в четвер ухвалила у повторному другому читанні нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги" (№1581-д), покликаного врегулювати правові відносини між виконавцями і споживачами послуг у сфері житлово-комунального господарства в Україні.

Відповідне рішення на пленарному засіданні парламенту підтримали 262 народних депутати.

"Це перший крок до можливості жителів багатоповерхового сектора впливати на надання якісних послуг за справедливою ціною. Ухвалений закон у комплексі із законом "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку" (№417) спрямований на зміцнення в Україні інституту "ефективного власника", - зазначив на пленарному засіданні віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

За його словами, документ передбачає право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальні господарства у разі їх ненадання, надання у неповному обсязі або погіршення їхньої якості.

Згідно із законопроектом, споживач має право не оплачувати житлово-комунальні послуги (окрім теплової енергії) у разі, якщо ними не користуються у період тимчасової відсутності в приміщенні понад 30 календарних днів.

"Ми підготували всі підзаконні акти, що дозволяють проводити конкурс, укладати типовий договір, управляти майном. Законопроектом встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу ЖКГ - на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику. Наступний крок - напрацювання додаткових інструментів, які нададуть можливість більше контролювати постачальників послуг", - наголосив Г.Зубко.

Як повідомила прес-служба Мінрегіону, закон "Про житлово-комунальні послуги" є четвертим головним законом у реформі енергоефективності: раніше ухвалено закони "Про енергоефективність будівель", "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про Фонд енергоефективності".

Згідно з перехідними положеннями до закону, документ вступає в силу на наступний день після його опублікування і вводиться в дію через шість місяців з дня набуття чинності, за винятком п.7 ч.1, п.10 ч.2, п.2 ч. 4 ст.7, ч.3 ст.11, абз.1 і 2 ч.5 ст.18, ч.1 ст.26, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.

Укладені до набуття ним чинності договори про надання житлово-комунальних послуг продовжать дію ще протягом одного року після вступу в силу закону.

Протягом цього терміну співвласники багатоквартирних будинків мають прийняти рішення про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (окрім послуг з постачання електроенергії та природного газу).

У багатоквартирних будинках, в яких на день набуття чинності законом "Про житлово-комунального господарства" не менше половини квартир і нежитлових приміщень відключені від централізованого опалення і гарячої води, власники квартир мають право влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання). Однак не допускається примусове відключення від централізованих мереж квартир у разі відокремлення від цих мереж інших власників квартир і нежитлових приміщень.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА