19:49 12.11.2017

У Грузії підвищать акциз на сигарети відповідно до зобов'язань перед ЄС

2 хв читати
У Грузії підвищать акциз на сигарети відповідно до зобов'язань перед ЄС

Відповідно до зобов'язань, узятих Грузією перед Євросоюзом, ставка акцизу на сигарети в період до 2020 року має збільшитися до однієї третини їх ціни, заявив журналістам голова парламентського комітету охорони здоров'я та соціального захисту Акакій Зоідзе.
"Якщо, наприклад, акциз на пачку сигарет з фільтром нині складає приблизно 2 ларі, то до 2020 року він повинен збільшитися до 3 ларі ($ 1,14 за поточним курсом)" - сказав А.Зоідзе.
За його словами, метою заходу є скорочення кількості курців, оскільки, згідно з існуючими розрахунками, "підвищення ставки акцизу на кожні 10% зменшує число споживачів сигарет на 5-8%".
При цьому парламентарій зазначив, що згідно з офіційною статистикою, за останній час вживання тютюнових виробів в Грузії скоротилося на 15%, тому що акцизи на ці вироби збільшилися приблизно на 30%.
"Кількість курців можливо скорочується не так відчутно, але кожен з них став курити менше через зрослу ціну. Окрім того, і компанії скорочують поставки сигарет, оскільки очікують нові регуляції, що передбачаються змінами, внесеними до закону "Про контроль тютюну", відповідно до якого з майбутнього року в країні поетапно вводяться нові обмеження на споживання тютюну і тютюнових виробів", - заявив глава парламентського комітету.
У Грузії з 1 січня 2017 року ставку акцизу на сигарети з фільтром було підвищено з 1,1 ларі за пачку до 1,7 ларі, без фільтра - з 0,3 ларі до 0,6 ларі. На стільки ж були збільшені акцизи на сигари і сигарили, а також з 25 ларі до 35 ларі за 1 кг - на тютюн усіх видів.
Згідно з поправками, внесеними до закону "Про контроль тютюну", з 1 січня 2018 роки цигарки обов'язково повинні бути упаковані в одноманітну, непривабливу форму, а на пачки повинні бути нанесені картини із зображенням негативних наслідків куріння. З 1 травня вводиться заборона на куріння в громадських місцях і в усіх закритих приміщеннях, які більш ніж на 50% обгороджені стінами. Також з 1 травня 2018 року в Грузії буде заборонена реклама тютюнових виробів, а з 1 вересня - розміщення сигарет в торгових закладах на видному місці.
Споживання тютюну в недозволених місцях буде каратися штрафом - для фізичних осіб в розмірі 50 ларі (близько $ 20), для юридичних - від 500 до 5000 ларі.
За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, Грузія є одним зі світових лідерів в споживанні тютюнових виробів. У країні регулярно курить 40% населення, серед чоловіків цей показник становить 60%, серед жінок - 15%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА