20:49 12.11.2017

Терористична загроза в Європі залишається важкопрогнозованою

2 хв читати
Терористична загроза в Європі залишається важкопрогнозованою

Координатор ЄС із боротьби з тероризмом Жиль де Кершов вважає, що наразі дати точну оцінку становищу з загрозою тероризму в Європі дуже важко.

В інтерв'ю телеканалу RTBF у неділю, напередодні роковин паризьких терактів 13 листопада 2015 року, він пояснив, що європейські спецслужби стикаються з численними проблемами. Насамперед це пов'язано з тим, що виконавці терактів останнім часом більше не ті, хто повертається із Сирії або Іраку. Вони з'являються в лавах осіб, які радикалізувалися в Європі, й можуть раптово вдаватися до насильства.

"Така різноманітність профілів (терористів - ІФ) ускладнює загрозу", - визнав головний експерт ЄС з антитерору.

"Об'єкти (терору - ІФ) стали більш різноманітними, - продовжив він. - Певний час це були такі символічні об'єкти, як єврейські школи, наприклад, напад Мера (в Тулузі Мохаммеда Мера - ІФ), військові, поліцейські, громадські будівлі. Тепер це вже Англійський променад (у Ніцці - ІФ) і різдвяний ярмарок у Берліні", - пояснив Ж. де Кершов.

Він також вказав на більш різноманітні останнім часом способи дій терористів - "від кухонного ножа до "Калашникова" та вибухівки".

При цьому Ж. де Кершов висловив думку, що відповідні служби проводять недостатню аналітичну роботу. "Щодо низки терактів, які замишлялися, як і щодо тих, які сталися, розвідслужби та поліція отримали достатню інформацію, але не зробили з неї правильних висновків. Це вражає", - обурився експерт.

Ж. де Кершов закликав до поліпшення співпраці у сфері антитерору між державами-членами ЄС і застеріг від нових видів ризиків.

За його словами, з необхідними технічними знаннями можливо проводити кібератаки та брати під контроль центри управління греблями або ядерними станціями.

Водночас він вважає, що сьогодні Європа менш вразлива для терористів і краще озброєна проти них завдяки тому, що деякі кроки у взаємодії спецслужб ЄС усе-таки були зроблені й дають свої результати. На його думку, Євросоюз має продовжувати в такому напрямі.

Експерт вважає, що ризик терактів, можливо, дещо зменшився також після перемоги над терористами в Рацці, що була бастіоном Ісламської держави в Сирії.

Він вважає, що масового повернення ісламістських бойовиків до Європи не буде. "Близько 5 тис. європейців вирішили вступити до лав переважно ІДІЛ і частково - Джабхат ан-Нусри. Близько 1,5 тис. уже повернулися і близько 1 тис. загинули в місцях боїв. Серед іще 2,5 тис. багато жінок і дітей. Можна очікувати спроб поступових одиничних повернень (бойовиків) кружними шляхами, але масового повернення не буде", - прогнозує координатор ЄС з антитерору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА