16:15 14.11.2017

В НАЗК заявляють про фальсифікації перевірок е-декларацій

3 хв читати
В НАЗК заявляють про фальсифікації перевірок е-декларацій

 Керівник департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Ганна Соломатіна стверджує, що перевірки е-декларування фальсифікуються, і просить антикорупційні органи розслідувати факти неправомірних дій, а голову НАЗК Наталію Корчак відсторонити від виконання обов'язків на час розслідування.

"Насправді е-декларування використовується для покриття чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними та з метою особистого збагачення голови НАЗК та членів НАЗК", - сказала Г.Соломатіна на брифінгу в Києві у вівторок.

Вона заявила: "Результати перевірок фальсифікуються так, як це необхідно керівництву НАЗК".

Г.Соломатіна повідомила, що написала заяву про звільнення з обійманої посади. Факти неправомірних дій керівництва НАЗК, за її словами, передано до антикорупційних органів.

Вона зазначила, що зверталася з інформацією про неправомірні дії керівництва НАЗК до Генпрокуратури, проте належної реакції не було. "Я передала пакет документів про факти корупції в НАЗК до Генеральної прокуратури України, але з невідомих мені причин вони були вилучені й повернені мені назад у НАЗК без розгляду. Тому я вимушена була звернутися із заявою до Національного антикорупційного бюро. Я передала детективам НАБУ всі матеріали і надала свідчення", - пояснила вона.

Г.Соломатіна наголосила, що, побоюючись повторення ситуації з поверненням матеріалів і цього разу, вона прийняла рішення звернутися до деяких народних депутатів т оприлюднити цю інформацію.

"НАЗК не є самостійним органом, а повністю контролюється владою. Мене особисто з двома колегами викликав до Адміністрації президента так званий куратор НАЗК у вересні цього року і пропонував, щоб усі проекти рішень, які будуть винесені на засідання НАЗК, насамперед розглядалися в Адміністрації президента, а потім уже на засіданнях НАЗК. Я відмовилася від цієї пропозиції... після цього 25 вересня голова НАЗК одноосібно, без погодження з членами НАЗК, підписала незаконний наказ, яким зробила мій департамент підконтрольним лояльній до себе людині. Відтоді документи мого департаменту мали бути завізовані цим "контролером"", - розповіла Г.Соломатіна.

З огляду на це, як повідомила керівник департаменту, вона написала заяву про звільнення. Також заяви про звільнення з обійманих посад написали ще кілька осіб, зокрема керівники інших департаментів НАЗК.

За словами Г.Соломатіної, нині вона на лікарняному, але їй відомо, що вже підготовлено наказ про її звільнення.

"Голова і члени НАЗК займаються фальсифікацією результатів спеціальних і повних перевірок. Особисто я отримала від голови НАЗК незаконні вказівки щодо повних перевірок окремих народних депутатів, щоб результати були "без порушень". Я відмовилася від цього", - додала Г.Соломатіна.

"За результатами внутрішньої перевірки мені стало відомо, що комісії відмовили в спецперевірці кандидатів на посади суддів Верховного Суду", - повідомила керівник департаменту.

За її словами, Н.Корчак не підписувала рішення про проведення спецперевірок із січня 2017 року - їх було близько 4 тисяч.

"Повна перевірка депутатів і міністрів, яка мала завершитися ще в травні... на жаль, ці перевірки навіть не розпочиналися. Жодного запиту до компетентних органів щодо цих суб'єктів декларування не було спрямовано. Відповідальність за це несе особисто голова НАЗК Корчак", - наголосила Г.Соломатіна.

Вона додала, що з 1,5 млн декларацій, які нині є в системі, перевірено лише 91 декларацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА