12:57 20.11.2017

Відсутність ДБР і непродовження ВР можливості прокуратури порушувати справи паралізували діяльність органів прокуратури

3 хв читати
Відсутність ДБР і непродовження ВР можливості прокуратури порушувати справи паралізували діяльність органів прокуратури

 Відсутність Державного бюро розслідувань (ДБР) як органу, якому мають бути передані функції слідства до 20 листопада 2017 року, і неспроможність Верховної Ради продовжити можливість прокуратури відкривати кримінальні провадження паралізували діяльність органів прокуратури, наголошує начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Паралізована робота щодо неможливості слідчим прокуратури відкривати кримінальні провадження, а орган не створено, і немає єдиної позиції, як у цій ситуації діяти, і хто має їх розслідувати", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

С.Горбатюк наголосив, що нині "фактично припинено розслідування проваджень стосовно колишніх вищих посадових осіб, і розслідування справ про вбивства на Майдані під час Революції гідності в 2014 році.

"У цих розслідуваннях слідчі прокуратури втрачають повноваження, а кому їх розслідувати? У поліцію не передаси... Нікому розслідувати", - наголосив він.

На думку начальника департаменту Генпрокуратури, ситуацію, що склалася, необхідно якнайшвидше врегулювати на законодавчому рівні. "Чекаємо всі на рішення парламенту з цього питання", - сказав С.Горбатюк.

За його словами, проблема, що виникла, є прямою відповідальністю Верховної Ради: "Якщо ви не створили (ДБР - ІФ), то прийміть Перехідні положення (Кримінального процесуального кодексу - ІФ), які дадуть змогу продовжити розслідування".

"Нині, згідно з Перехідними положеннями Кримінального процесуального кодексу (які набули чинності 20 листопада 2017 року - ІФ), слідчі прокуратури втрачають повноваження, ці повноваження переходять до слідчих ДБР, яких немає. Відповідно всі нові кримінальні провадження, усі злочини, які здійснюються після 20 листопада, підслідні ДБР, а це - злочини, вчинені правоохоронними органами, вищими посадовими особами. Відкривати і розслідувати формально нікому", - розповів С.Горбатюк.

Він допустив, що, можливо, буде ситуативно знайдено виходи з цієї ситуації, як-от передача справ у поліцію або слідчі підрозділи СБУ.

"Але все це, по-перше, - на межі закону. По-друге, це збільшення навантаження - слідчі поліції і так украй завантажені, а тепер їм ще додається підслідність ДБР. Плюс, сама передача також не є виправданою з точки зору закону, тому що прописано, що можуть передаватися в разі неефективного проведення розслідування іншим підрозділам. ДБР немає... Їх нікому розслідувати. І єдиної позиції з цього питання також немає, немає розуміння, як у цій ситуації діяти", - наголосив С.Горбатюк.

Він також пояснив, що слідчим прокуратури законодавець надав можливість завершувати кримінальні провадження, розпочаті слідчими прокуратури. "Йдеться про розпочаті (кримінальні провадження - ІФ) слідчими прокуратури. А розпочаті слідчими поліції, СБУ, податкової? У них також втрачаються повноваження з розслідування", - додав начальник департаменту.

Раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв, що Державне бюро розслідувань не було створено з політичних мотивів через небажання створювати органи, що розслідують корупційні злочини. За його словами, з 20 листопада, з позбавленням прокуратури функцій розслідування справ, 7 тисяч проваджень передавати буде нікуди.

"Що потрібно зробити в законодавчому полі?.. Із Держбюро розслідувань експеримент не вдався. Якщо до Нового року цей механізм не запрацює... не буде створено до Нового року, то потрібні законодавчі зміни для надання повноважень розслідування іншим органам", - висловив переконання генпрокурор.

20 листопада закінчився термін так званого перехідного періоду, до якого прокуратура мала передати справи, підслідні ДБР, у розслідування Держбюро.

Минулого тижня народні депутати не включили до порядку денного законопроект, що передбачає продовженні функцій слідства для прокуратури до 1 січня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту – СБУ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА