17:31 20.11.2017

ГУР Міноборони України спростовує інформацію КДБ Білорусі про нібито причетність журналіста Шаройка до розвідувальної діяльності

3 хв читати
ГУР Міноборони України спростовує інформацію КДБ Білорусі про нібито причетність журналіста Шаройка до розвідувальної діяльності

Заява офіційного представника КДБ Білорусі про причетність українського журналіста Павла Шаройка до створення агентурної мережі та ведення розвідувальної діяльності на території цієї республіки, а також інформація про те, що П.Шаройко - співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, не відповідають дійсності.

"20 листопада білоруські ЗМІ поширили заяву офіційного представника Комітету державної безпеки Республіки Білорусь про причетність українського журналіста Павла Шаройка до створення агентурної мережі і ведення розвідувальної діяльності на території Республіки Білорусь. Також в цій заяві зазначено, що Павло Шаройко зізнався, що є співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО України). Служба зі зв'язків із громадськістю ГУР МО України уповноважена заявити, що ... інформація не відповідає дійсності", - йдеться в заяві ГУР.

У повідомленні зазначено, що П.Шаройко дійсно проходив службу в ГУР Міноборони України на посаді начальника прес-служби. У 2009 році його було звільнено з військової служби за станом здоров'я, потім працював за раніше здобутою спеціальністю - журналістом українських ЗМІ, зокрема кореспондентом на території Білорусі.

У ГУР розцінюють затримання українця як провокацію: "Затримання на білоруській території українського журналіста П.Шаройка може трактуватися як провокаційне".

Як повідомлялося, 17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську був затриманий власкор UA: Українське радіо П.Шаройко. "Український журналіст Павло Шаройко був затриманий в Мінську 25 жовтня. Того ж дня в квартирі, де Павло живе з сім'єю - дружиною Оленою і донькою - було проведено обшук. Затримання (арешт) провело КДБ Білорусі. Павло має лише державного адвоката, тобто наданого білоруською владою. Про залучення іншого адвоката посольством України в Республіці Білорусь нічого не відомо. з сім'єю Павло спілкується листами. Перший найдішов дружині поштою лише через півтора тижні", - написав у Facebook глава Національної спілки журналістів Укра ни Сергій Томіленко.

Дружина П.Шаройка Олена повідомила "Українському радіо", що призначена Мінськом адвокат "надала підписку про нерозголошення", тому дружині нічого не повідомляють.

Посол України в Білорусі Ігор Кизим підтвердив, що П.Шаройко звинувачують у шпигунстві, він перебуває в слідчому ізоляторі КДБ під слідством, українського консула пустили до затриманого після того, як білоруській стороні направили відповідний запит.

Офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржін у понеділок, 20 листопада, повідомив, що КДБ затримав у Мінську громадянина України П.Шаройка за обвинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі". За його словами, П.Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України.

"25 жовтня КДБ при проведенні агентурної акції на гарячому затримав кадрового співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Павло Шаройка. З урахуванням досвіду його роботи як керівника прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України для прикриття йому визначено посаду кореспондента громадської національної телерадіокомпанії України", - поінформував Д.Побяржін.

За його словами, в Білорусі П.Шаройко "створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері".

Стосовно П.Шаройка порушено кримінальну справу за ст. 358 "шпигунство", ухвалено рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як заявив офіційний представник КДБ, П.Шаройко визнав, що є кадровим співробітником кадрового апарату військової розвідки, які працюють під прикриттям. "Він назвав своє військове звання - полковник", - додав Д.Побяржін.

"Затриманий підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльності здійснював співробітник головного управління розвідки Міноборони України Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі." За діяльність, не сумісну з дипломатичним статусом, Скворцова оголошено персоною нон-ґрата", - повідомив Д. Побяржін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА