17:34 20.11.2017

Луценко вважає цей рік найрезультативнішим у розслідуванні "майданівських справ"

3 хв читати
Луценко вважає цей рік найрезультативнішим у розслідуванні "майданівських справ"

 Генеральний прокурор України Юрій Луценко називає 2017 рік найбільш результативним у плані розслідування справ про злочини на майдані Незалежності в 2013-2014 рр.

"Цей рік був найбільш результативним з усіх років розслідувань. Передусім завдяки діям усіх правоохоронних органів. На сьогодні 380 людей отримали підозри у фізичних діях, зокрема вбивствах мирних учасників протесту. З них стосовно 270 осіб справи перебувають у суді, стосовно 49 уже є вироки", - сказав Ю.Луценко журналістам після зустрічі з сім'ями Героїв Небесної сотні в Києві в понеділок.

Він наголосив, що в 2017 році завдяки запровадженню норми заочного засудження розпочався серйозний прогрес у частині розслідування справ стосовно тих, хто керував злочинними діями.

Генпрокурор також нагадав, що в суді слухається справа про держзраду екс-президента Віктора Януковича. "Упевнений, що ця справа є принциповою не лише щодо Януковича, а щодо всіх керівників, колишніх і нинішніх, які мають розуміти, що закон один для всіх", - сказав він.

Крім того, за словами Ю.Луценка, завершено слідство стосовно тих, хто давав наказ стріляти в мирних демонстрантів. "Цю справу також передано до Печерського суду. І сподіваюся, що до кінця року, можливо, дещо пізніше, ми отримаємо рішення суду про можливість заочного досудового слідства, а потім і початку нового процесу над Януковичем, Захарченком, Якименко, Тоцьким, які, за нашою підозрою, віддали злочинний наказ стріляти в мирних людей", - розповів генпрокурор.

За його словами, розгляд цього процесу розпочнеться після завершення поточного процесу про держзраду проти В.Януковича.

Ю.Луценко також нагадав, що активізовано справу про конституційний переворот і узурпацію влади. Він нагадав, що підозру у цій справі отримав екс-міністр юстиції Олександр Лавринович, і нині триває процес "кваліфікації дій або бездіяльності суддів Конституційного Суду і керівництва держави на той час на чолі з Януковичем". "Упевнений, що ця справа також буде перспективною", - сказав генпрокурор.

"За цей рік ми активізували виявлення тих, хто скоїв злочин проти активістів Майдану та перебуває на території України, і таких уже понад дві сотні в судах. А також стосовно тих, хто масово втік із країни. В порядку заочного засудження процеси або вже в суді, або перебувають у фінальній стадії передачі до суду", - сказав Ю.Луценко.

Говорячи про проблеми, генпрокурор вказав на те, що судді, яких нині недостатня кількість, не встигають розглядати ці справи. "Щодо Межигір'я та Сухолуччя (резиденції В.Януковича - ІФ) справа не передається, тому що Печерський суд (районний суд Києва - ІФ) з січня цього року не може розглянути питання щодо надання дозволу про заочне судочинство", - сказав він.

Друга проблема, за словами Ю.Луценка, законодавча, і вона стосується позбавлення функцій слідства органів прокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА