19:46 21.11.2017

Лавриновичу буде змінено підозру у рамках справи про "конституційний переворот 2010 року"

3 хв читати
Лавриновичу буде змінено підозру у рамках справи про "конституційний переворот 2010 року"

Екс-міністру юстиції України Олександру Лавриновичу буде змінено підозру у рамках кримінального провадження про так званий конституційний переворот в Україні в 2010 році з огляду на рішення Апеляційного суду про скасування його арешту через необґрунтованість підозри, повідомили в Генеральній прокуратурі.

"Що стосується підозри колишньому міністру юстиції Лавриновичу. Розслідування нині наближається до завершення", - повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк на брифінг в Києві у вівторок.

Він назвав, "м'яко кажучи, цікавим" рішення Апеляційного суду про скасування О.Лавриновичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. С.Горбатюк нагадав, що в цьому рішенні суду зазначено, що підозра не є обґрунтованою.

"Ми звернулися по пояснення до Апеляційного суду, щоб вони пояснили, що мали на увазі, тому що викладене незрозуміле - вони взагалі не бачать складу злочину чи не бачать достатніх доказів", - сказав керівник департаменту.

Водночас він повідомив, що з урахуванням цього зауваження Апеляційного суду прокуратура наразі змінила повідомлення про підозру О.Лавриновичу, яке ще має бути погоджено керівництвом Генпрокуратури, оскільки екс-міністр юстиції є адвокатом за посадою.

У свою чергу присутня на брифінгу заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська запевнила, що "це буде зроблено в найкоротші терміни".

Вона додала, що йдеться про уточнення підозри О.Лавриновичу. За її словами, своїм рішенням Апеляційний суд поставив під сумнів зібрані докази. "Ми стоїмо перед тим, що нам потрібно уточнити підозру, і в цьому напрямі робота проводиться з урахуванням рішення Апеляційного суду", - сказала А.Стрижевська.

Вона також зазначила, що відтоді, як було ухвалено це рішення суду, робота слідчого та прокурора не припинялася. "Є певні обставини, які не знайшли відображення в попередніх підозрах", - зазначила заступник генпрокурора.

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура України обвинувачує О.Лавриновича в участі в організації конституційного перевороту в 2010 році. Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою О.Лавриновича у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК України.

6 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що екс-президенту України Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції О.Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного перевороту в 2010 році. Зокрема, О.Лавриновича підозрюють в організації незаконної, без рішення Верховної Ради України, зміни до чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування.

У 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

15 вересня 2017 року Печерський районний суд м. Києва обрав екс-міністру юстиції України О.Лавриновичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 листопада.

Проте 19 вересня адвокат О.Лавриновича Євген Солодко подав апеляцію на рішення суду про арешт.

28 вересня Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу адвоката та скасував рішення Печерського районного суду Києва про обрання О.Лавриновичу запобіжного заходу у вигляді арешту. Цим же рішенням Апеляційний суд постановив звільнити О.Лавриновича з-під варти в залі суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на фронті було 87 зіткнень, на бахмутському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

Війська РФ за добу завдали по Україні чотири ракетних і 57 авіаударів

За добу окупанти 235 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування - ОВА

Сирський інформував командувача військ НАТО в Європі про розвиток подій на фронті

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА