09:46 23.11.2017

В Україні затримали директора естонської компанії Apolineja OU

3 хв читати
В Україні затримали директора естонської компанії Apolineja OU

В аеропорту міста Дніпро в середу ввечері затримали директора естонської компанії Apolineja OU у справі про розробку програми електронного декларування для Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), повідомила прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган.

"Як з'ясувала прокуратура Київської області, колишній директор компанії "Міранда" Юрій Новіков уклав договір із Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), відповідно до якого "Міранда" зобов’язувалася розробити ПЗ для системи е-декларування. Отримавши кошти від ПРООН, Новиков з метою ухилення від сплати податків уклав договори з компанією Apolineja OU, до яких вніс свідомо неправдиві відомості щодо розробки ПЗ для системи е-декларування", - написала Л.Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Прес-секретар генпрокурора зазначила, що екс-керівник ТОВ "Міранда" перерахував $140 тис, отриманих від ПРООН та Міжнародної організації з міграції, на банківський рахунок Apolineja OU.

"Наразі директора естонської компанії затримано, найближчим часом суд обере йому запобіжний захід. Слідчі дії тривають", - написала прес-секретар генпрокурора.

Як повідомлялося 20 листопада, прокуратура Київської області завершила досудове розслідування стосовно екс-директора ТОВ "Міранда", який вивів гроші міжнародних організацій, надані на розробку програми електронного декларування для НАЗК, на підконтрольне іноземне підприємство й ухилився від сплати податків на суму майже 1,5 млн грн.

Екс-директора ТОВ "Міранда" підозрюють у скоєнні правопорушень за ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 366 (службове підроблення за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Крім того, під час досудового розслідування було встановлено особу спільника, який сприяв екс-директору "Міранди" у скоєнні правопорушень; йому повідомили про підозру у скоєнні злочинів за ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 358 (пособництво особам у підробці документів), ч. 1 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 212 (пособництво в ухиленні від сплати податків) і ч. 1 ст. 366 КК.

Як повідомили в прокуратурі Київської області, ТОВ "Міранда" виграло тендер Міжнародної організації з міграції та Програми розвитку ООН на розробку програмного забезпечення (ПЗ) е-декларування для НАЗК, не маючи відповідної технічної можливості, й отримало кошти від міжнародних організацій. Директор "Міранди" за змовою з директором іноземної компанії підробив договори й акти виконаних робіт із розробки ПЗ. При цьому іноземна компанія не виконувала ніяких робіт із розробки ПЗ, а була задіяна лише для переведення в готівку коштів, а зазначені роботи виконували колишні студенти та співробітники одного з вишів столиці. При цьому за розробку ПЗ директор ТОВ "Міранда" з ними не розрахувався. В результаті зазначених дій до держбюджету не надійшли податки на загальну суму майже 1,5 млн грн.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко, виступаючи зі звітом у Верховній Раді 24 травня, заявив, що найближчим часом відвідає Естонію у справі про виведення за кордон керівником ТОВ "Міранда" коштів, виділених на розробку сайта НАЗК. Він повідомив, що фіскальна служба проводила розслідування щодо визначення переможця та виконавця робіт зі створення електронного декларування та з'ясувала, що ніякого конкурсу з обрання такої компанії не було, ПРООН в Україні визначило фірму-виконавця за кошти уряду Данії.

"Керівник ТОВ "Міранда" пан Новіков доручив виконання цих робіт викладачеві київського Політеху (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" - ІФ), а також його студентам. Що вони і зробили", - розповів генпрокурор. "Таким чином кошти, надані ТОВ "Міранда", було виведено через фіктивні фірми на рахунки в Естонію", - додав Ю.Луценко.

30 травня правоохоронці проводили обшуки у фірмі "Міранда" в Київській області.

Екс-директору товариства повідомили про підозру у вчиненні правопорушень, 2 червня йому було обрано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 934,4 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА