12:28 23.11.2017

Смартфони Android надсилають Google геолокаційні дані без відома власника

2 хв читати
Смартфони Android надсилають Google геолокаційні дані без відома власника

Більшість смартфонів, що працюють на операційній системі Android, збирають відомості про місцезнаходження користувача і відправляють їх розробнику – американській компанії Google.

Відбувається це навіть тоді, коли опція геолокації на смартфоні відключена.

За даними новинного сайта Quartz, телефони на базі Android збирали інформацію про найближчі базові станції мобільного зв'язку, які використовуються для передання мобільного сигналу, і передавали цю інформацію Google. За допомогою цих даних можна вирахувати місцезнаходження людини.

Активісти, які виступають за конфіденційність особистої інформації, вже заявили, що Google "зрадив своїх користувачів", зазначає BBC.

Google у відповідь на публікацію Quartz повідомив, що передані дані про місцезнаходження користувача не зберігалися на серверах компанії, і вже пообіцяв внести зміни до системи Android, щоб припинити передання геолокаційні даних.

Проблеми зафіксовані в роботі тих смартфонів, на яких у фоновому режимі працював додаток Google Play Services. Воно необхідне для встановлення інших програм і в більшості випадків є на телефонах Android за замовчуванням.

Мобільні пристрої збирали інформацію, навіть коли опція геолокації була вимкнена у меню налаштувань, не була перешкодою для цього і відсутність у телефоні сім-карти - тобто відключити збір і передачу даних про місцезнаходження користувача було неможливо.

Google повідомила, що займалася збором адрес базових станцій мобільного зв'язку протягом 11 місяців і це був додатковий захід для подальшого підвищення швидкості і поліпшення якості доставки повідомлень.

"Ми не включали процес визначення базових станцій в систему синхронізації системи, тому всі ці дані миттєво автоматично видалялися", - йдеться в повідомленні компанії.

Організація Privacy International, що займається захистом прав користувачів в інтернеті, заявила, що виявлена інформація показала, як мало у людей контролю над тим, що роблять їхні смартфони.

"Коли ми купуємо смартфон, ми не очікуємо від нього зради, - зазначає юрист Privacy International Міллі Грем Вуд. - І хоча Google у цьому випадку пообіцяв припинити цим займатися, виникає питання про те, що ще компанія робить без відома користувача - і з якою метою".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА