13:42 23.11.2017

НАБУ відкрило справу за заявою фізичної особи про можливий хабар в 1 млн грн члену НАЗК від нардепа

3 хв читати
НАБУ відкрило справу за заявою фізичної особи про можливий хабар в 1 млн грн члену НАЗК від нардепа

Народний депутат України (фракція "Блок Петра Порошенка") Мустафа Найєм оприлюднив відповідь Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) за підписом директора бюро Артема Ситника щодо кримінального провадження про можливу корупцію з боку керівництва та членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Виявляється, справу щодо НАЗК було порушено за фактом корупційних злочинів, скоєних організованою злочинною групою у складі голови НАЗК і співробітника Адміністрації президента. Крім цього, в матеріалах справи зафіксовано хабар у розмірі 1 млн грн від народного депутата України за підробку даних у декларації", - написав він на сторінці у Facebook, посилаючись на дані з відповіді НАБУ.

У відповіді зазначено, що 10 листопада детективи НАБУ внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою фізичної особи "про можливі факти вчинення низки корупційних злочинів злочинною групою у складі голови, членів НАЗК і керівника департаменту зазначеного державного органу, заступником керівника департаменту Адміністрації президента України, а також заступником начальника управління у складі центрального апарату Служби безпеки України". Попередня правова кваліфікація - ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368 КК України.

"Зафіксовано хабар у розмірі 1 млн грн від народного депутата України (ім'я не називається) за підробку даних у декларації, який розподілили між іншими учасниками корупційної групи", - вказав М.Найєм, коментуючи відповідь НАБУ.

Того самого дня, 10 листопада, всю інформацію було передано прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), однак процесуального керівника провадження було призначено лише 15 листопада. А 17 листопада "невстановлений наразі прокурор САП" перекваліфікував справу з особливо тяжкого злочину в злочин середньої тяжкості.

За час проведення досудового розслідування детективи НАБУ допитали трьох свідків-викривачів, які підтвердили факти про вчинення злочину та повідомили про нові суттєві обставини.

"Виходячи з показань свідків, у зв'язку з виходом інформації в публічну площину працівники НАЗК розпочали активне знищення доказів їхніх злочинів", - робить висновки М.Найєм.

НАБУ також стверджує, що існує загроза життю свідків, а також життю і здоров'ю їхніх близьких.

Крім того, у відповіді зазначено, що 17 листопада генеральний прокурор "без вивчення матеріалів кримінального провадження" змінив підслідність справи, призначивши проведення досудового розслідування слідчому управлінню СБУ. Хоча НАБУ наполягає, що зареєстрована його детективами справа "належить виключно до підслідності Національного антикорупційного бюро України".

М.Найєм також направив запит у цій справі до Генпрокуратури на ім'я генерального прокурора Юрія Луценка, але відповіді поки що не отримав.

Як повідомлялося, 14 листопада керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна заявила, що перевірки е-декларування нібито фальсифікуються, і попросила антикорупційні органи розслідувати факти неправомірних дій, а голову НАЗК Наталію Корчак відсторонити від виконання обов'язків на час розслідування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА