16:14 29.11.2017

Литва направила МАГАТЕ ноту стосовно виявлення рутенію-106 в атмосфері низки країн

2 хв читати
Литва направила МАГАТЕ ноту стосовно виявлення рутенію-106 в атмосфері низки країн

Литва направила ноту Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) у зв'язку з випадком виявлення ізотопу рутеній-106 в атмосфері кількох країн.

"Ми підготували ноту й направили її МАГАТЕ у зв'язку з цим інцидентом, щоб усі обставини отримали оцінку й було забезпечено дотримання Конвенції 1986 року про попереднє оповіщення про ядерну аварію", - сказав BNS міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.

Він повідомив, що цього тижня звернувся до Єврокомісії (ЄК) по підтримку в цьому питанні.

"Я почув чітке запевнення, що найближчим часом буде вжито невідкладних заходів, щоб прояснити процедури самого МАГАТЕ, чи все забезпечено в самому МАГАТЕ. Найближчим часом, я думаю, в нас будуть результати", - сказав міністр енергетики.

У вівторок в Амстердамі, де Ж.Вайчюнас брав участь у роботі конференції з вітроенергетики в Європі, він зустрівся із заступником генерального директора ЄК з питань енергетики Герассімосом Томасом.

"Я висловив величезний подив у зв'язку з тим процесом, який трапився, коли стався витік рутенію (ізотопу рутенію-106 - BNS). Сам факт мав місце наприкінці вересня, а відомо про це стало через два місяці. Для цього є відповідні інструменти, міжнародні конвенції. Я порушив питання, чому ці інструменти не діють. (...) Те, що приховують два місяці, в нашому випадку актуально в разі будь-якого інциденту в хвилинному діапазоні", - сказав міністр енергетики.

Як повідомлялося, наприкінці вересня було зафіксовано підвищення концентрації рутенію-106 у Росії, Польщі, Румунії, Болгарії, Україні. При цьому зафіксована в повітрі концентрація рутенію-106 не перевищувала гранично допустимої концентрації, повідомляв Росгідромет. Джерело рутенію-106 поки що не визначено.

Рутeній - елемент восьмої групи п'ятого періоду періодичної системи хімічних елементів, атомний номер - 44. Проста речовина рутеній - перехідний метал сріблястого кольору, належить до платинових металів.

Рутеній-106 (Ru-106) може використовуватися в медицині в лікуванні онкологічних захворювань очей, як еталонне джерело під час перевірки приладів радіаційного контролю, а також у генераторах живлення космічних супутників. Період напіврозпаду рутенію-106 становить близько одного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

Генштаб ЗС України: Ухвалено рішення про припинення відрядження полковника Наталії Гуменюк

У Дніпрі дев'ять постраждалих після ракетної атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА