20:12 29.11.2017

У "справі Майдану" проти Януковича розглянуто 90 томів із 92, наступне засідання суду відбудеться 4 грудня

3 хв читати
У "справі Майдану" проти Януковича розглянуто 90 томів із 92, наступне засідання суду відбудеться 4 грудня

На засіданні Печерського районного суду Києва в середу в "справі Майдану" було розглянуто 15 томів матеріалів досудового розслідування, долучених до клопотання про надання дозволу на спеціальне досудове розслідування стосовно екс-президента Віктора Януковича, наступне засідання призначено на 4 грудня.

"Наразі суд розглянув 90 томів (загалом 92 томи) матеріалів, долучених до клопотання. Судовий розгляд триває, наступне засідання відбудеться 4.12.2017 о 9.00", - повідомляється на сторінці Генеральної прокуратури України в соцмережі Facebook.

У середу, зокрема, розглядалися показання свідків - колишніх радників В.Януковича та народних депутатів Олександра Єфремова і Віктора Медведчука. Згідно з показаннями, до кола найближчого оточення В.Януковича входили, зокрема, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко та глава Служби безпеки України Олександр Якименко, при цьому на В.Януковича ніхто не мав впливу й усі рішення він приймав самостійно.

Також розглядалися показання свідка - народного депутата України Сергія Тігіпка, який повідомив про розкрадання В.Януковичем і його найближчим оточенням державних коштів шляхом побудови корупційних схем. "На думку С.Тігіпка, шлях реформування країни був невигідним для В.Януковича, тому він і застосував силовий варіант припинення акцій громадського протесту", - розповіли в Генпрокуратурі.

Другий президент України (1994-2005) Леонід Кучма, який виступив як свідок, підтвердив неодноразові розмови з В.Януковичем про акції протестів і неприпустимість застосування сили до мітингувальників. При цьому В.Януковичу пропонувалося для врегулювання виниклої політичної кризи звільнити В.Захарченка та відправити Кабмін у відставку, "але той таких пропозицій не сприймав".

Військовослужбовці Служби безпеки президента Управління держохорони підтвердили в своїх показаннях свідків обставини переміщення В.Януковича з Києва до Харкова й далі до Донецька 21-22 лютого 2014 року, а також розповіли, що 23 лютого той залишив територію України за допомогою російських військових вертольотів.

Також було розглянуто протоколи перегляду відеозвернень, інтернет-публікацій і прес-конференцій В.Януковича, наданих російськими ЗМІ після 23 лютого.

Суд також досліджував у повному обсязі долучені до клопотання письмові матеріали про вчинення співробітниками спецпідрозділу "Беркут" теракту на Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року: "показання свідків - екс-співробітників Головного управління МВС України в м. Києві, підтвердивши видачу табельної вогнепальної зброї - автоматів АКМС 7,62 мм і СГД і набоїв до неї - особовому складу "Беркута" за вказівкою командира полку Сергія Кусюка 18 лютого, її подальше застосування до мітингувальників 20 лютого, неповернення на зберігання і зникнення документів на її видачу".

Як повідомлялося, у "справі Майдану" В.Янукович підозрюється в організації перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів, з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що призвело до масових жертв серед мітингувальників; в організації умисних убивств і замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині Києва в період з 18 по 20 лютого 2014 року й терористичного акту 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА