16:53 01.12.2017

Україна гармонізує нормативно-правову базу у сфері експортного контролю з нормами ЄС

2 хв читати
Україна гармонізує нормативно-правову базу у сфері експортного контролю з нормами ЄС

Україна здійснює гармонізацію нормативно-правової бази у сфері експортного контролю з нормами ЄС.

Згідно з повідомленням на сайті Державної служби експортного контролю України (ДСЕКУ), наразі держслужба завершує розробку проекту закону України "Про внесення змін до закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання", який передбачає узгодження національних процедур і правил державного експортного контролю з нормами та стандартами ЄС.

"Законопроект містить три важливі напрями нормативно-правового регулювання, а саме: узгодження процедур і правил державного експортного контролю з відповідними нормами та стандартами ЄС; упровадження системи електронного ліцензування і надання адміністративних послуг; приведення закону у відповідність до норм закону "Про адміністративні послуги" в частині, що стосується визначення вартості надання адміністративних послуг, які надає Держекспортконтроль", - уточнюється в повідомленні.

Водночас, зазначили в ДСЕКУ, з метою запобігання порушенням законодавства у сфері держекспортконтролю та розмежування адміністративної та кримінальної відповідальності за такі правопорушення держслужба розробила і готує для подання на розгляд Міністерства економрозвитку і торгівлі проект закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України в частині порушення вимог законодавства в галузі державного експортного контролю".

У підготовленому законопроекті враховано пропозиції уповноважених держорганів у частині посилення кримінальної відповідальності за скоєння злочинів у сфері держекспортконтролю: документ містить оновлені редакції ст. 333 КК України та ст. 212-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, уточнили в держслужбі.

Як повідомлялося, наразі ДСЕКУ в рамках програми з експортного контролю та безпеки кордонів (ЕХВS) Держдепартаменту США здійснює оптимізацію процедур національної системи експортного контролю. Основні заходи реформи передбачають упровадження системи електронного ліцензування, формування єдиного списку товарів, що підлягають держекспортконтролю, скорочення списку товарів, що підлягають держекспортконтролю, узгодження процедур експортного контролю України з нормами ЄС.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА