21:35 05.12.2017

Поховання більшовика Руднєва в Харкові виявилося фейком

2 хв читати
Поховання більшовика Руднєва в Харкові виявилося фейком

У Харкові під час шурфування ґрунту на площі Героїв Небесної сотні на місці ймовірного поховання більшовика, учасника громадянської війни та встановлення радянської влади в Харкові Миколи Руднєва його останків не виявили, повідомив директор департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

"Сьогодні було проведено роботи на місці ймовірного поховання Руднєва з метою зрозуміти, чи є там хоч якісь останки. Роботи були проведені на глибині до 2,5 (метрів - ІФ). Цього достатньо, щоб зрозуміти, є останки чи ні. Жодних останків, окрім будівельного сміття, там не виявилось", - сказав Ю.Сидоренко на брифінгу в Харкові у вівторок.

За його словами, могильну плиту з місця неправдивого поховання приберуть, але що з нею зроблять (утилізують чи ні), ще не вирішено.

За підсумками проведених робіт буде складено акт, який направлять до Міністерства культури України, щоб змінити статус місця.

У пошукових роботах взяли участь представники Спеціалізованого приватного підприємства "Військові меморіали "Схід", Харківського обласного науково-методичного центру охорони культурної спадщини, Слобідської археологічної служби, департаменту комунального господарства, відділу з питань топонімії та історико-культурного середовища міської ради, СКП "Харківзеленбуд".

Як повідомлялося, громадська організація "Східний корпус" ініціювала перепоховання праху М.Руднєва.

"У зв'язку з процесами декомунізації, які відбуваються в країні, ми як представники патріотичної громадськості м. Харкова обурені й вважаємо недоцільним факт розміщення могили радянського революціонера Миколи Руднєва на пл. Героїв Небесної сотні. Виходячи з вищевикладеного, просимо вас посприяти в перепохованні праху Миколи Руднєва на будь-якому іншому кладовищі міста", - йдеться у зверненні лідера "Східного корпусу" Олега Ширяєва до міського голові Харкова Геннадія Кернеса.

У серпні 2016 року директор КП "Ритуал" Євген Журавльов заявив, що з огляду на санітарні норми перепоховання доцільніше здійснювати взимку.

За словами першого заступника міського голови Харкова Ігоря Терехова, останки М.Руднєва передбачалося перепоховати на одному з міських кладовищ.

У жовтні 1918 року М.Руднєва було поховано в Царицині, проте в лютому 1919 року його начебто перепоховали в Харкові на площі, якій пізніше присвоїли його ім'я.

У квітні 2015 року невідомі знесли пам'ятник М.Руднєву, встановлений на однойменній площі в Харкові, а 20 листопада цього ж року Харківська міськрада у рамках виконання закону про декомунізацію за пропозицією Харківської обладміністрації перейменувала площу Руднєва на площу Героїв Небесної сотні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА