16:36 06.12.2017

Законопроект про пенітенціарну систему - це лише фундамент, у цілому закон можуть ухвалити не раніше ніж навесні, вважають у Мін'юсті

3 хв читати
Законопроект про пенітенціарну систему - це лише фундамент, у цілому закон можуть ухвалити не раніше ніж навесні, вважають у Мін'юсті

Законопроект про пенітенціарну службу, зареєстрований у Верховній Раді, є базою для упорядкування роботи системи загалом, він потребує доопрацювання правозахисників і експертів, зазначає заступник міністра юстиції України Денис Чернишов.

"Не можна казати, що цей закон щось змінить у попередньому законі, оскільки закону про пенітенціарну систему не існувало. Завдання закону - впорядкувати роботу системи загалом, роботу персоналу, його соціальні гарантії, визначити, що є пенітенціарною системою, які її цілі та завдання в суспільстві", - сказав Д.Чернишов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що основні функції пенітенціарної системи - це ізоляція та ресоціалізація. "Необхідно цей фундамент закласти, адже без нього будинок не побудуєш. Так от, головне завдання законопроекту - саме закласти фундамент. А далі step by step рухатимемося. Треба зробити систему відкритою до змін", - зазначив заступник міністра.

За словами Д.Чернишова, оскільки пенітенціарна система - це своєрідна "країна в країні", то необхідно враховувати всі аспекти: персонал системи, його підготовку, соціальні гарантії, умови життя в'язнів, їхню працю, медобслуговування, систему пробації.

Заступник міністра юстиції пояснив, що перехідних положень до законопроекту більше, ніж самого документа, оскільки його ухвалення зумовить масу змін у підзаконних актах, що стосуються пенітенціарної системи.

Він розповів, що, згідно з законопроектом, деякі підрозділи залишаться в системі Мін'юсту (формування політики пенітенціарної служби, контроль за дотриманням прав людини), інші підрозділи курируватиме міністерство.

"Я очікую, що протягом кількох місяців ми винесемо законопроект на перше слухання. У найкращому випадку в цілому буде ухвалено навесні. Порівняно з медичною реформою, яка стосується кожного, з іншими більш нагальними проблемами, ми не в пріоритеті, й це розуміємо", - сказав Д.Чернишов.

Заступник міністра розповів, що можна було б зробити кальку законопроекту про пенітенціарну систему за прикладом Норвегії або інших країн, у яких робота системи перебуває на високому рівні та відповідає всім необхідним вимогам. "Але ми не хочемо пропонувати щось нереальне для імплементації, що потребує величезних фінансових вкладень", - сказав він.

Заступник міністра наголосив, що очікує пропозицій і правок до законопроекту від експертів, правозахисників, щоб згодом було ухвалено зважений у всіх аспектах закон.

Говорячи безпосередньо про окремі положення законопроекту, Д.Чернишов зазначив, що, наприклад, у роботі воєнізованих підрозділів "нічого нового глобально не буде".

За його словами, проект передбачає можливість відбору персоналу, надання соціальних гарантій.

"Ми закладаємо зміни й у питанні довічного ув'язнення. Відкриваємо вікно можливостей для того, щоб, зокрема, й засуджені до довічного терміну мали гіпотетичну можливість вийти на волю за умовно-достроковим звільненням", - звернув увагу заступник міністра.

Зокрема, йдеться про можливість заміни довічного ув'язнення терміном на 15 років позбавлення волі після відбування 10-річного терміну покарання. Той, хто досяг у в'язниці 65-річного віку, також може отримати заміну довічного ув'язнення на 10-річний термін.

Щодо праці ув'язнених, то вона, згідно з проектом закону, залишається обов'язковою, але водночас з'являється мотивація в’язнів працювати: трудовий стаж, трудовий договір, страхові внески.

"Ми рухаємося до гуманізації та закладаємо основи для цього", - підсумував Д.Чернишов.

Як повідомлялося, 27 листопада народні депутати України зареєстрували у Верховній Раді проект закону №7337 про пенітенціарну систему. Згідно з інформацією на сайті парламенту, понад 20 народних депутатів, переважно члени парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, подали відповідну ініціативу 24 листопада.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект розроблено в рамках робочої групи з числа представників профільного комітету Верховної Ради та Міністерства юстиції України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА