11:21 07.12.2017

НАБУ: Законопроект про право Ради "висловлювати недовіру" главам антикорупційних органів - частина великого плану зі знищення НАБУ і САП

2 хв читати
НАБУ: Законопроект про право Ради "висловлювати недовіру" главам антикорупційних органів - частина великого плану зі знищення НАБУ і САП

Законопроект авторства керівників фракцій парламентської коаліції, що розширює повноваження Верховної Ради зі звільнення керівників антикорупційних органів (№7362) шляхом висловлення їм недовіри, у разі його прийняття завдасть нищівного удару по незалежності новостворених антикорупційних органів, заявляють у Національному антикорупційному бюро України.

"Наголошуємо, що в разі ухвалення цього законопроекту, буде завдано нищівного удару незалежності новостворених антикорупційних органів і тих досягнень в боротьбі з корупцією, яких їм вдалося досягти, незважаючи на системний опір правлячих еліт", - йдеться в заяві НАБУ, оприлюдненій прес-службою антикорупційного органу в четвер вранці.

У Бюро зазначили, що існує велика ймовірність того, що цей законопроект може бути ухвалений найближчим часом.

"Переконані, ці кроки є частиною великого плану, що увійшов в активну фазу минулого тижня, головною метою якого є знищення НАБУ і САП, блокування розслідувань щодо топ-чиновників і звільнення топ-корупціонерів від відповідальності", - наголошують у НАБУ.

У Бюро нагадали, що напередодні окремі народні депутати і політики поширили заяви про необхідність "встановлення парламентського контролю" за діяльністю НАБУ і як механізм такого "контролю" керівники двох фракцій правлячої коаліції Максим Бурбак ("Народний фронт") і Артур Герасимов ("Блок Петра Порошенка") запропонували законопроект, "що повністю знищує гарантії незалежності Національного антикорупційного бюро".

"Законопроект спрощує процедуру звільнення директора НАБУ через висловлення йому недовіри більшістю голосів у парламенті. Такий же механізм звільнення з посади пропонують застосовувати і до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що здійснює процесуальний нагляд за розслідуваннями детективів НАБУ. Законопроект значно розширює повноваження комісії зовнішнього контролю НАБУ шляхом надання її членам доступу до державної таємниці і права перевіряти не лише завершені і передані в суд справи, а й поточні розслідування", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим Бюро звернули увагу, що закон України "Про Національне антикорупційне бюро України" встановив чіткі вимоги до контролю над діяльністю НАБУ і його підзвітності, яких не має жоден правоохоронний орган в Україні. З моменту створення Національне бюро чітко дотримувалося цих вимог і робитиме це надалі.

"Вважаємо, якщо народним обранцям дійсно небайдужа подальша доля країни, вони направлять зусилля на якнайшвидше створення незалежного антикорупційного суду і надання Бюро права на автономне прослуховування", - підсумували в НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА