11:22 07.12.2017

Міністр юстиції очікує хороших новин із ЄСПЛ у спорах із Росією в 2018 році

3 хв читати
Міністр юстиції очікує хороших новин із ЄСПЛ у спорах із Росією в 2018 році

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у 2018 році може визначити терміни і порядок розгляду спорів України до Росії, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Це буде роком хороших, я дуже на це розраховую, дуже хороших новин для України з приводу просування справ в ЄСПЛ", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Глава Мін'юсту зазначив, що українська сторона вже кілька разів направила до суду запити, щоб він визначив розумні терміни і порядок розгляду.

"Ми дуже розраховуємо, що в наступному році ми хоча б зрозуміємо терміни і перспективи, а також порядок розгляду цих справ", - сказав він.

П.Петренко припустив, що допит свідків буде відбуватися в Україні. "А можливо, доведеться всіх свідків доставити в Страсбург - це питання до суду і суддів, яким чином вони для себе визначать розгляд цих справ", - додав міністр.

Глава Мін'юсту нагадав, що міжнародні суди з Росією діляться на кілька категорій - ініційовані Україною проти Російської Федерації та ініційовані державними суб'єктами-компаніями самостійно в комерційних арбітражах щодо незаконної втрати або експропріації активів в Криму з боку російських агресорів.

За його словами, з боку держави є п'ять великих справ у ЄСПЛ і дві великих справи в Міжнародному суді ООН, які стосуються двох конвенцій - заборони дискримінації та заборони фінансування тероризму.

"Я думаю, що наступний рік буде роком перших новин з комерційних справами в ті термінами, які суди вибрали для розгляду цих справ. Згідно з процесуальним графіком, який визначив міжнародний суд ООН, у наступному році буде черга України подавати свої правові позиції. МЗС зараз цим займається, оскільки вони є основним міністерством у справах в міжнародному суді ООН", - повідомив П.Петренко про перспективи 2018 року щодо інших справ.

Він уточнив, що повинні бути подані відповідні правові позиції стосовно Конвенції про заборону дискримінації та Конвенції про заборону фінансування тероризму. "Після того в іншої сторони з'являється можливість надати пояснення на наші правові позиції. І в 2019 році, якщо не помиляюся, суд визначить дати слухань", - сказав глава Мін'юсту України.

П.Петренко зазначив, що позитивом 2017 року на цьому "величезному юридичному фронті війни з Росією в різних судових юрисдикціях за різним міжнародним законодавством" з боку Міністерства юстиції стала закладка фундаменту для розгляду по суті справ ЄСПЛ за двома великими блоками. "По-перше, це Донбас: ми подали юридичну позицію з доказами щодо подій 2014 і 2015 року - це найбільш гарячі події. ЄСПЛ отримав від нас велику доказову базу, понад 100 свідків, дуже багато відеоматеріалів і паперових матеріалів. По-друге, ми подали свою юридичну позицію щодо незаконної анексії Криму", - пояснив він.

Глава Мін'юсту висловив думку, що визначення процесуального графіка є викликом для ЄСПЛ, оскільки в нього мало практики в розгляді таких справ: всього 16 або 17 справ за весь час існування суду, а за аналогією з українсько-російським - тільки два спору між Туреччиною і Кіпром, Грузією і Росією.

П.Петренко уточнив, що в разі Кіпру суд розглядав справу майже 30 років, яка стосувалося періоду трохи менше 30 днів заворушень і військових дій, а в разі Грузії, де більшість справ ще розглядається, йдеться про події одного тижня. Він пояснив, що в позовах стосовно Криму українська сторона описує події кількох місяців, а Донбасу - перша справа - це події, що тривали півтора року, наступні - ще рік, і ще одна справа - майже рік.

"І описуються події щодня, в хронології. Для суду це величезний виклик, тому що суд повинен такий масив доказів обробити, опитати свідків і потім ухвалити рішення щодо порушення абсолютної більшості статей Конвенції (про захист прав людини і основних свобод)", - зазначив глава Мін'юсту України.


Повністю інтерв'ю з міністром юстиції Павлом Петренком читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА