15:56 07.12.2017

САП звинувачує суди в затягуванні розгляду питань про заочне розслідування стосовно Онищенка

3 хв читати
САП звинувачує суди в затягуванні розгляду питань про заочне розслідування стосовно Онищенка

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) звинувачує суди в затягуванні розгляду клопотання про проведення спеціального досудового розслідування стосовно збіглого народного депутата Олександра Онищенка та блокування процесу його екстрадиції в Україну.

Як повідомляє прес-служба САП, 10 листопада детектив НАБУ за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням щодо проведення спеціального досудового розслідування стосовно підозрюваного О.Онищенка та інших п’ятьох осіб, більшість з яких, за даними слідства, перебуває на території Російської Федерації.

"Нині, незважаючи на вимоги КПК України, сплинув не лише 10-денний термін розгляду клопотання, а й майже місячний. Наступне засідання з розгляду клопотання призначено на 16.01.2018, тобто через два місяці після звернення детектива до слідчого судді, а загалом у строк, що в шість разів перевищує термін, відведений КПК на проведення зазначеної процесуальної дії", - йдеться в повідомленні.

З огляду на це прокурори САП ухвалили рішення про відкликання вищезгаданого клопотання для його повторного направлення до суду.

Крім того, прокурори заявляють про "системний саботаж з боку судової системи в усіх епізодах так званої газової справи.

Наприклад, у САП зазначають, що суд узяв до розгляду скаргу адвоката підозрюваного О.Онищенка на дії детектива НАБУ щодо звернення з клопотанням про видачу збіглого депутата, яке було направлено Генеральною прокуратурою України компетентним органам Королівства Іспанія.

"Незважаючи на те, що вказаний запит разом із клопотанням детектива було направлено ще в грудні 2016 року, лише зараз, коли розпочато розгляд судовими органами Іспанії питання про видачу Онищенка О.Р., адвокатом подано вказану скаргу на дії, що не оскаржуються, а слідчим суддею у свою чергу частково задоволено зазначену скаргу", - обурені в САП.

У прокуратурі також звернули увагу, що у справі з обвинувачення Валерія Пісного та ще сімох осіб у заволодінні активами ПАТ "Укргазвидобування" у складі злочинної організації, після неможливості призначення запасного судді через відсутність суддів у Солом’янському районному суді Києва, клопотання прокурора в кримінальному провадженні, подане до Апеляційного суду Києва, про направлення справи до іншого суду було відхилено через те, що суд після неможливості створити колегію із залученням запасного судді не "спробував ще раз".

"На думку прокурорів, вказані дії пов'язані з очікуванням призначення до Солом’янського районного суду відряджених терміном на шість місяців суддів, а після закінчення терміну відрядження цих суддів, одного з яких визначать запасним у справі, її знову має буде відправлено на розподіл для визначення суддів, і все почнеться спочатку", - зазначили в САП.

Як повідомлялося, досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", в результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн, детективи НАБУ розпочали в грудні 2015 року. Слідство встановило вірогідну причетність до скоєння злочинів 27 осіб.

Справу щодо восьми учасників "газової схеми" було направлено до Солом'янського райсуду Києва 30 травня. Одного з фігурантів справи про розкрадання газу "Укргазвидобування" Валерія Пісного було заарештовано, проте згодом суд скасував йому цей запобіжний захід.

Самого О.Онищенка правоохоронні органи України підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". В СБУ заявили також про початок досудового слідства щодо О.Онищенко за ознаками державної зради. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт 5 липня 2016 року. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко полишив територію держави. Його було оголошено в національний розшук 8 серпня 2016 року.

1 грудня стало відомо, що Іспанія розпочала процедуру екстрадиції розшукуваного народного депутата О.Онищенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА