19:18 07.12.2017

ЮНЕСКО визнала техніку приготування піци культурною спадщиною

2 хв читати
ЮНЕСКО визнала техніку приготування піци культурною спадщиною

ЮНЕСКО зарахувала техніку приготування неаполітанської піци до об'єктів нематеріальної культурної спадщини людства, йдеться в повідомленні на сайті цієї організації. Мистецтво піцайоло, що передається з покоління до покоління в Південній Італії, перераховане серед визнаних комітетом з охорони нематеріальної культурної спадщини на сайті ЮНЕСКО. Засідання комітету проходить на південнокорейському острові Чеджу.

"Неаполітанське мистецтво піцайоло - кулінарна практика, яка складається з чотирьох різних фаз, пов'язаних з приготуванням тіста і його випічкою в дров'яній печі", - пояснили в організації.

"Перемога!" - написав на своїй сторінці в Twitter міністр сільського господарства Італії Мауріціо Мартіна.

Неаполь домагався зарахування своєї традиції до культурної спадщини сім років. Петицію про розгляд італійської заявки підписали близько 2 млн осіб, повідомляє The Guardian. Асоціація неаполітанських піцайоло обіцяла в разі перемоги роздавати піцу прямо на вулицях.

Нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО включає звичаї, форми показу та вираження, знання і навички, що передаються громадами з покоління в покоління. До списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО входить близько 480 вмінь та навичок.

Серед них лаваш, танго, майстерність гри на тарі, албанський народний ізополіфонічний спів, соколине полювання, хід Святого Серця в Брюгге, середземноморська дієта і Новруз.

ЮНЕСКО повідомила, що, крім неаполітанської техніки приготування піци, яка нагадує скоріше цілий обряд і допомагає підтримувати традиції, визнала на грудневому засіданні ще 11 об'єктів культурної спадщини.

До спадщини зараховані казахська гра Асика (Альчик), португальська техніка виготовлення глиняних фігурок ештремож, німецька органна майстерність, грецька міська авторська пісня ребетіко, індійський фестиваль Кумбха Мела, індонезійська техніка виготовлення дерев'яних вітрильних човнів Пінісі, гра на ірландській волинці та гра на іранській Каманч, іранська гра на конях Човган, що стала прабатьком сучасного кінного поло, киргизька кінна гра Кок-бору, а також кулінарна традиція Малаві Нсіма.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА