15:30 11.12.2017

Апарат ВР не міг зв'язатися з Януковичем у лютому 2014 року, загрози його життю і здоров'ю тоді не було - Яценюк

3 хв читати
Апарат ВР не міг зв'язатися з Януковичем у лютому 2014 року, загрози його життю і здоров'ю тоді не було - Яценюк

Лідер партії "Народний фронт", екс-прем'єр України Арсеній Яценюк заявляє, що апарат Верховної Ради в лютому 2014 роки не міг зв'язатися з адміністрацією екс-президента України Віктора Януковича, тому спікер Верховної Ради Олександр Турчинов за Конституцією став виконувати обов'язки президента України.

"Відповідно до цієї угоди (угода з політичними партіями, на виконання цієї угоди Верховна Рада прийняла законодавчий акт про відновлення парламентсько-президентської республіки - ІФ) і публічної заяви тодішнього президента Януковича такий акт законодавства мав бути підписаний, але 22 лютого у всіх ЗМІ було показано інтерв'ю В.Януковича, в якому він сказав "я нічого підписувати не буду". Таким чином Янукович відмовився від підписання цієї угоди", - розповів А.Яценюк, даючи свідчення в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду В.Януковича в понеділок.

"Попри це апарат Верховної Ради, за моїми даними, намагався зв'язатися як з Януковичем, так і з його адміністрацією... Жодна посадова особа адміністрації, як і сам Янукович, не вказали на те, де вони перебувають і чи повернеться Янукович до виконання обов'язків ", - додав він.

За словами А.Яценюка, саме тому Верховна Рада у конституційний спосіб "через самоусунення президента від виконання своїх обов'язків прийняла рішення про тимчасове покладання обов'язків президента на главу Верховної Ради".

Відповідаючи на запитання про те, чи були спроби В.Януковича будь-яким способом після 27 лютого зв'язатися з А.Яценюком або навпаки, лідер "Народного фронту" відповів негативно. "Ні, зі мною не зв'язувався", - сказав він.

На питання про те, чи існували на той час - лютий-березень 2014 року - будь-які загрози життю і здоров'ю В.Януковича, які могли б об'єктивно обумовлювати необхідність покинути Україну, А.Яценюк нагадав, що державна охорона надана президенту не тільки на час виконання своїх повноважень, а й довічно.

"На той момент державна охорона налічувала кілька сотень людей. Якоїсь інформації про загрозу життю, здоров'ю президента Януковича не було, більш того, наскільки мені відомо, це ще підтверджується тим, що особисто Віктор Янукович відмовився від державної охорони, що є фактом того, що якби була загроза, то він би не відмовився", - розповів лідер" Народного фронту ".

Крім того, А.Яценюк спростував твердження захисника В.Януковича, що "нібито згідно з постановою Верховної Ради України, В.Янукович був відсторонений".

"Це неправдива інформація захисника, тому що захиснику необхідно почитати уважно конституційне постанову Верховної Ради - там немає жодної фрази про відсторонення президента Януковича. Там написано: у зв'язку з самоусуненням і невиконанням обов'язків президента тимчасово покласти обов'язки президента країни на голову парламенту", - пояснив А.Яценюк.

За його словами, це означає, що "президент зник, ніхто не знає, де він".

Відповідаючи на питання судді, коли, на думку А.Яценюка, зник В.Янукович, він сказав: "Віктор Янукович пропав з 21-го на 22-е лютого. Ніхто не знав, де знаходиться Віктор Янукович".

Як повідомлялося 29 червня 2017 року Оболонський районний суд м.Києва постановив розглядати кримінальне провадження за обвинуваченням В.Януковича в державній зраді і низці інших злочинів проти державності України за спеціальною (заочної) процедурою.

У процесі про держзраду В.Янукович звинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про спільництво як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі терміном від 10 до 15 років) Кримінального кодексу України.

А.Яценюк в лютому 2014 року було народним депутатом, лідером фракції "Батьківщина" у Верховній Раді VII скликання, 27 лютого очолив Кабінет Міністрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА