Події

Аваков заявив, що у лютому 2014 р. відвідав Крим не з метою затримання Януковича, а для зустрічі з ним

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що екс-президент України Віктор Янукович "зрадив свій народ" і зазначає, що метою його поїздки до Криму в лютому 2014 року в статусі глави МВС було не силове затримання В.Януковича, а намір зустрітися з ним і зрозуміти його подальші плани.

"Ми хотіли дізнатися, в якому він стані, які у нього плани, і як він планує здійснювати далі свої функції. Це була ключове завдання моєї поїздки. Я літав туди не для того, щоб зловити Януковича, закувати його в кайдани, привести і кинути на поталу натовпу. Я хотів поговорити з ним, і сподівався, що Янукович повернеться до виконання своїх обов'язків ", - сказав міністр під час надання свідчень у справі про державну зраду В.Януковича в Оболонському районному суді Києва в понеділок.

А.Аваков зазначив, що В.Янукович знав про його візит і "всіляко уникав зустрічі з ним". "Більш того, він зник на території однієї з військових частин РФ, де зібрав своїх охоронців, і сказав, що планує їхати до Росії", - розповів глава МВС.

За словами міністра, частина працівників управління Державної охорони відмовилася їхати разом з В.Януковичем, частина погодилася. А.Аваков вказав, що одному з тих охоронців, хто залишився на території України, В.Янукович передав записку, в якій говориться, що він добровільно відмовляється від державної охорони. Цьому ж охоронцю було передано зброю. Згодом ця людина передала цю зброю керівнику Кримського відділення Управління Держохорони, а записку В.Януковича - особисто в руки Арсену Авакову, яку той, за його словами, передав в органи слідства.

"Тим самим Янукович підтвердив, що прямої загрози йому не було", - зазначив А.Аваков.

Глава МВС також звернув увагу на те, що вже тоді в Криму почали відбуватися процеси, які призвели до анексії півострова.

"Янукович, знаючи про цю ситуацію, проте, прийняв для себе рішення полишити територію країни за допомогою російських військ, згодом написавши листа із закликом до Російської Федерації ввести війська, тим самим зрадивши свій народ, і цей факт потрібно оцінити, зокрема рішенням суду ", - вважає А.Аваков.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ