Події

Дії Поклонської як "прокурора Криму" потрібно кваліфікувати за статтею "військовий злочин" - прокурор АР Крим

 Дії Наталії Поклонської на так званій посаді генерального прокурора Криму під час окупації Кримського півострова Росією необхідно кваліфікувати як військовий злочин, заявляє прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

"Незабаром ми дамо оцінку її діям за цим фактом (заборони меджлісу - ІФ), оскільки вважаємо, що те, що зробила вона, її дії треба кваліфікувати як військовий злочин ... у рамках національного законодавства. Перебуваючи на так званій посаді прокурора Криму, вона чинила неприпустимі порушення прав людини на самовизначення корінного населення півострова Крим", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Крім того, прокурор АРК зазначив, що в суді через механізм заочного засудження перебуває понад сто обвинувальних актів стосовно колишніх депутатів та екс-співробітників держорганів автономії, зокрема стосовно депутатів Верховної Ради АР Крим, Севастопольської міськради, прокурорів, міліціонерів.

Н.Поклонська з 2002 року працювала в органах прокуратури України. З грудня 2012 року по березень 2014 року обіймала посаду старшого прокурора 2-го відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за дотриманням законів органами внутрішніх справ Головного управління нагляду за дотриманням законів у кримінальному провадженні Генпрокуратури України.

10 березня 2014 року президія Верховної Ради Криму, перевищивши свої повноваження, незаконно поклала на Н.Поклонську виконання обов'язків прокурора автономії.

Після цього наказом тодішнього в. о. генпрокурора України Юрія Махницького за порушення присяги працівника прокуратури, вчинення проступку, який порочить честь працівника прокуратури, її було звільнено з органів прокуратури України та позбавлено чину "радник юстиції".

У Генпрокуратурі тоді повідомляли, що з огляду на те, що "у свавільних діях Н.Поклонської щодо завідомого незаконного привласнення посади вбачаються ознаки злочину, передбачені ч. 1 ст. 27 і ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (співучасть у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), відомості про скоєне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочато провадження в досудовому розслідуванні".

29 квітня 2016 року прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактами порушення рівноправності громадян залежно від їхньої національної приналежності в контексті незаконної заборони діяльності меджлісу кримськотатарського народу на тимчасово окупованій території півострова Крим.

"Зокрема, з’ясовано, що так званий прокурор Республіки Крим Поклонська Н. (Наталія - ІФ) подала до незаконно створеного Верховного суду Республіки Крим позов про заборону діяльності об'єднання "Меджліс кримськотатарського народу", а 12.04.2016 прийняла протиправне рішення про призупинення його діяльності", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Генеральної прокуратури України. Досудове розслідування розпочато за ознаками злочину, передбаченого ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності або ставлення до релігії)", - повідомляли тоді у відомстві.

26 вересня 2016 року прокуратура АР Крим внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 111 КК України (державна зрада) стосовно осіб, обраних депутатами до держдуми РФ за результатами незаконних виборів на території окупованого Росією півострова, однією з яких є Н.Поклонська. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 15 років.

6 квітня 2017 року Генеральна прокуратура України звернулася до суду з проханням надати дозвіл на проведення заочного досудового розслідування стосовно т.зв. чиновників з окупованого Росією Криму, зокрема самопроголошених "глави Криму" Сергія Аксьонова та екс-"прокурора" Наталії Поклонської. Їм інкримінується створення злочинної організації "з метою насильницького повалення конституційного ладу та зміни кордонів території України всупереч встановленому порядку, а також участь у ній".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ